Κοσμος

Αλβανία: Ψηφίστηκε ο νόμος για τις μειονότητες

Οι εκτιμήσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με 102 ψήφους υπέρ και 10 κατά σε σύνολο 140, ψηφίστηκε κατ’ αρχήν χθες αργά τη νύχτα από την αλβανική Βουλή ο νόμος περί προστασίας των μειονοτήτων στη χώρα.

Είναι η πρώτη φορά που η Αλβανία αποκτάει νόμο για την προστασία των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων στη χώρα: ήταν ένας από τους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Αλβανίας με την ΕΕ.

Ο νόμος αναγνωρίζει 9 εθνικές μειονότητες, από τρεις που η Αλβανία αναγνώριζε πρακτικά και παραδοσιακά στη χώρα, αλλά χωρίς κάποια ιδιαίτερη νομική ρύθμιση. Πρόκειται για την ελληνική, σλαβομακεδόνικη («μακεδονική» ή «σκoπιανή»), σέρβικη, μαυροβούνικη, βλάχικη, αιγυπτιακή, ρομά, βοσνιακή και βουλγάρικη

Άλλοι ικανοποιήθηκαν και άλλοι όχι.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Αλέξανδρος Γεννηματάς δήλωσε, σήμερα Κυριακή: «Αντί να διασφαλίζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη χώρα βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων, το νομοσχέδιο που υπερψήφισε η αλβανική βουλή είναι ένα βήμα μπροστά για υπαρκτές και ανύπαρκτες μειονότητες και ένα βήμα πίσω για την κυριότερη και υπαρκτή μειονότητα της Αλβανίας» (Σ.Σ. την ελληνική).