Κοσμος

Διόδια μόνο για τους ξένους επιβάλει η Γερμανία

Έντονες αντιδράσεις από το αμφιλεγόμενο μέτρο στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους - Προσφυγή της Αυστρίας σε ευρωπαϊκό δικαστήριο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
376325-776929.jpg

Με ανακοίνωση της η αυστριακή κυβέρνηση ανέφερε πως θα καταθέσει προσφυγή στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το αμφιλεγόμενο σχέδιο της επιβολής διοδίων στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους. Το εν λόγω μέτρο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, οι κάτοικοι της οποίας (ειδικά στις διασυνοριακές περιοχές) χρησιμοποιούν πολύ συχνά το γερμανικό οδικό δίκτυο.

«Τα διόδια αυτά δεν αφορούν τους Γερμανούς. Οι Γερμανοί δεν πληρώνουν επειδή είναι Γερμανοί, οι Αυστριακοί πληρώνουν επειδή είναι Αυστριακοί» ανέφερε με ανακοίνωση ο αυστριακός υπουργός Μεταφορών Γιοργκ Λάιχτφριντ.

Οι Βρυξέλλες ωστόσο «έκλεισαν σταθερά τα μάτια» στην υπόθεση αυτή, πρόσθεσε ο Λάιχτφριντ.

Σε ισχύ από το 2019

Η απόφαση για τα διόδια, ελήφθη τον Μάρτιο από την Μπούντεσταγκ και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ -το νωρίτερο- το 2019.

Έχει προκαλέσει αντιδράσεις καθώς Γερμανοί οδηγοί αυτοκινήτων θα εξαιρούνται ουσιαστικά από τον φόρο αυτόν αφού θα αποζημιώνονται λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα μειώσεις φόρου.

Το κόστος για τους οδηγούς αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας που χρησιμοποιούν τους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους θα φθάνει έως και τα 130 ευρώ τον χρόνο.

Η διάταξη αυτή αποτελεί «έμμεση διάκριση ανάλογα με την εθνικότητα» και είναι «αντίθετη με το ευρωπαϊκό δίκαιο» τόνισε ο Αυστριακός υπουργός Μεταφορών, σύμφωνα με τον οποίο η υπόθεση αυτή αποτελεί ένα «αποφασιστικό τεστ» για το ευρωπαϊκό σύστημα.

Το Βέλγιο και η Ολλανδία έχουν ασκήσει επίσης κριτική στον γερμανικό νόμο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ