Κοσμος

Ιαπωνία: Εργάτες «θυσιάζονται» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Το φαινόμενο «Καρόσι» χτύπησε εργοτάξιο στο Τόκιο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε αυτοκτονία αποδίδεται από τις ιαπωνικές αρχές ο θάνατος ενός 23χρονου οικοδόμου, ο οποίος εργαζόταν στην κατασκευή του Ολυμπιακού Σταδίου του Τόκιο.

Όπως διαπιστώθηκε, ο νεαρός είχε εργαστεί 200 ώρες υπερωρία τον περασμένο Μάρτιο πριν η αστυνομία εντοπίσει το πτώμα του. Ο συνήγορος υπεράσπισης της οικογένειας ανέφερε πως το Υπουργείο Εργασίας και Υγείας της χώρας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο νεαρός είχε αρρωστήσει ψυχικά λόγω υπερβολικών ωρών εργασίας στο Ολυμπιακό Στάδιο.

ΠΕΘΑΝΕ ΑΠΟ ΥΠΕΡΚΟΠΩΣΗ: ΕΡΓΑΣΤΗΚΕ 159 ΩΡΕΣ ΣΕ ΥΠΕΡΩΡΙΑ

Τα στοιχεία του νεαρού δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Πριν αυτοκτονήσει, είχε αφήσει σημείωμα στο οποίο έγραφε: «Έφτασα στο ψυχικό και σωματικό μου όριο».

Οι γονείς του ζήτησαν από την ιαπωνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει πως το παιδί του πέθανε από «καρόσι» (θάνατος από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή αυτοχειρία που πυροδοτείται από την υπερεργασία).

Οι συνεχόμενοι θάνατοι στην Ιαπωνία λόγω υπερεργασίας οδήγησαν την κυβέρνηση να βάλει πλαφόν στις υπερωρίες. Πλέον, το ανώτατο όριο που μπορεί να εργάζεται επιπλέον κάποιος τον μήνα δεν μπορεί να ξεπερνά τις 100 ώρες. Σε αρκετές περιπτώσεις, πάντως, το συγκεκριμένο όριο απλά δεν  υπάρχει.