Κοσμος

Καταλονία: Σύντομα η (μονομερής) ανεξαρτησία

Ο βασιλιάς Φελίπε  κατά της τοπικής κυβέρνησης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
375000-774084.jpg

Ενώ ο τοπικός ηγέτης της Καταλονίας κ. Κάρλες Πουτζντεμόν ετοιμάζεται ν΄ ανακηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής του από την Ισπανία, ο Φελίπε, βασιλιάς της χώρας, καταγγέλλει την καταλανική κυβέρνηση.

Λεπτομερέστερα, σε παράλληλη εξέλιξη χτες Τρίτη:

Ο βασιλιάς κατηγόρησε τον κ. Πουτζντεμόν ότι «καταπάτησε επανειλημμένα (…) και εσκεμμένα» το Σύνταγμα και «έθεσε σε κίνδυνο τη σταθερότητα» της Καταλονίας και όλης της Ισπανίας. Είπε ακόμα ότι είναι  «ευθύνη των νόμιμων κρατικών αρχών να εγγυηθούν τη συνταγματική τάξη».

Αυτό μπορεί να σημαίνει ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος, που επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση ν΄ αποσπάσει τον έλεγχο των θεσμών οποιασδήποτε περιοχής φέρνει «σοβαρό πλήγμα στο γενικό συμφέρον του κράτους» ή και τη σύλληψη του κ. Πουτζντεμόν.

Από την άλλη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC χτες και θα μεταδοθεί σήμερα Τετάρτη, ο πρόεδρος της Καταλονίας δήλωσε: «Θ΄ ανακηρύξουμε την ανεξαρτησία 48 ώρες αφού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση όλων των αποτελεσμάτων του Δημοψηφίσματος».

Υπενθυμίζονται τα εξής:

  • Δημοσκόπηση τον Ιούλιο είχε δείξει ότι το 49,4% ήταν υπέρ της παραμονής στην Ισπανία και 41,1% υπέρ της ανεξαρτησίας, αλλά η βία της κεντρικής κυβέρνησης κατά το Δημοψήφισμα της Κυριακής άλλαξε κατά πολύ τα δεδομένα
  • Στο Δημοψήφισμα, επί όσων τελικά μπόρεσαν να ψηφίσουν, περίπου το 90% τάχτηκε υπέρ της ανεξαρτησίας
  • Χτες έγινε γενική απεργία και διαδηλώσεις στην Καταλονία, ενάντια στην αστυνομική βία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ