Κοσμος

UNCHR: Πάνω από 2 εκ. πρόσφυγες μέχρι τώρα μέσα στο 2017

Πόσοι είναι συνολικά στον κόσμο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
374847-773662.jpg

Πάνω από 2 εκ. άνθρωποι, που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από πολέμους και διωγμούς, προστέθηκαν στις τάξεις των προσφύγων παγκοσμίως μέχρι τώρα φέτος, και βρίσκονται όλο και πιο συχνά αντιμέτωποι με περιοριστικές πολιτικές ασύλου, ιδίως στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Αυτό είπε χτες Δευτέρα ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), κ. Φίλιπο Γκράντι (φωτογραφία), μιλώντας στην Εκτελεστική Επιτροπή του οργανισμού του, στη Γενεύη.

Άλλα σημεία της ομιλίας του:

  • «Η διεθνής συνεργασία έχει αντικατασταθεί από αποσπασματικές αντιδράσεις, οι οποίες έχουν αποτέλεσμα περιοριστικά μέτρα για τη μετανάστευση και το άσυλο, ακόμη και σε χώρες με δικές τους ιστορίες εξοριών και μεταναστεύσεων και περήφανες παραδόσεις υποδοχής και φιλοξενίας»
  • Κλείσιμο συνόρων, μέτρα για να αποτρέπεται η είσοδος, περιοριστικές πολιτικές ασύλου, κράτηση επ' αόριστον υπό φρικτές συνθήκες, επεξεργασία αιτήσεων ασύλου προσφύγων που παραμένουν εκτός των επικράτειας χωρών, άνοδος της ξενοφοβίας: όλα αυτά τα φαινόμενα επιτείνονται
  • «Παρατηρούμε το περιβάλλον (χορήγησης διεθνούς) προστασίας να επιδεινώνεται σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων βιομηχανικών κρατών—στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία»
  • Σχεδόν 1,2 εκατ. πρόσφυγες χρειάζεται να μετεγκατασταθούν σε άλλα κράτη
  • «Είναι πολύ ανησυχητικό ότι φέτος αναμένεται να είναι διαθέσιμες λιγότερες από 100.000 θέσεις σε σύγκριση με πέρυσι»
  • Οι πρόσφυγες «φτάνουν συχνά άρρωστοι, τραυματισμένοι και πεινασμένοι, σε απομακρυσμένες παραμεθόριες περιοχές, σε κοινότητες που πλήττονται από τη φτώχεια και την υπανάπτυξη. Πολλοί έχουν ανάγκη επείγουσα προστασία—παιδιά που έχουν χωριστεί από τους γονείς τους, άνδρες, γυναίκες, κορίτσια και αγόρια που έχουν εκτεθεί σε σεξουαλική βία ή βία εξαιτίας του φύλου τους»
  • Στα φετινά 2 εκατομμύρια συμπεριλαμβάνονται 650.000 πολίτες του Νότιου Σουδάν και 500.000 μουσουλμάνοι της μειονότητας Ροχίνγκια που εγκατέλειψαν τη Μιανμάρ και προσέφυγαν στο Μπανγκλαντές μέσα στις τελευταίες πέντε εβδομάδες—από τους οποίους πολλοί είναι απάτριδες
  • 17,2 εκ. πρόσφυγες βρίσκονταν στη δικαιοδοσία της UNHCR  στο τέλος του 2016, (πάντως ορισμένοι από αυτούς επέστρεψαν στις πατρίδες τους και άλλοι μετεγκαταστάθηκαν), συν οι  5 εκ. Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της UNRWA.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ