Κοσμος

DAY 6 / SAN FRANCISCO BAY AREA, CA

Αχιλλέας Πεκλάρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Twitter: Τα γραφεία του μπλε πουλιού στο South Park

Kι εδώ το ίδιο σκηνικό. Ανοικτή κοινοβιακή κουζίνα, «μην αφήνετε άπλυτα». Μέσος όρος ηλικίας τα 23. Μια πολύ απλή ιδέα, που όπως λέει ο Μπιζ Στόουν, Αντιπρόεδρος Επικοινωνίας του Twitter «δεν είναι επανάσταση στην τεχνολογική καινοτομία, αλλά επανάσταση στον ανθρωπισμό». 

Περιγράφει μπροστά σε έναν προτζέκτορα το ρόλο των twitts στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία. Στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Μουμπάι, στο σεισμό της Αϊτής, στις διαδηλώσεις της Τεχεράνης. Στις φωτιές της Καλιφόρνια. Στο να βρεις ανοικτό βενζινάδικο στην περιοχή που είσαι. Να ειδοποιηθείς ότι βγήκαν ζεστά μπισκότα, σε φούρνο της Νέας Υόρκης. Να κάνεις twitt-pic το αεροπλάνο στο Hudson River. Να συντονίσεις την επανάσταση των φοιτητών στη Μολδαβία.

«Μου έστειλαν ένα e-mail τότε, λέει ο Μπιζ γελώντας, και με ρωτούσαν: “Τί ανάμειξη έχεις εσύ με την επανάσταση στη Μολδαβία;”. Τι να τους πώ, τώρα; Ότι δεν ξέρω ούτε που είναι;».

Στην αρχή τους κατηγόρησαν ότι το twitter δεν είναι χρήσιμο. Ανταπάντησαν ότι «ούτε το παγωτό είναι χρήσιμο, αλλά δεν θα το καταργήσουμε. Όλοι το καταναλώνουν».

Το πράγμα ξεκίνησε ένα ζεστό μεσημέρι σκληρής δουλειάς με ιδρώτα (σήκωμα χαλιών) στο σπίτι του Μπιζ, όταν έλαβε το πρώτο twitt της ιστορίας: «Πίνω κοκτέιλς στη Napa Valley και σε λίγο θα κάνω μασάζ». Καλή η ιδεά, να μοιράζεσαι με όλους τους φίλους σου τις στιγμές σου. Άρχισε να δουλεύεται στο μυαλό τους.

Για πρώτη φορά, το Μάρτιο του 2007, στο Μουσικό Φεστιβάλ του Όστιν στο Τέξας, το twitter λειτούργησε κανονικά. Ξαφνικά, αίθουσες συναυλιών ή άλλων events άδειαζαν και πήγαιναν όλοι μαζί σε μια συγκεκριμένη. Είχε πέσει twitt ότι εκεί είναι καλύτερα. Το ίδιο έγινε και αργότερα, με τα μπαρ και τα κλαμπ της περιοχής. Γέμιζαν και άδειαζαν με 2-3 twitts. «Τότε μας άνοιξαν τα μάτια, καταλάβαμε τη δύναμη που έχει αυτό το project. Και πώς θα λειτουργήσει σε δυσάρεστα γεγονότα, όπως μια φυσική καταστροφή. Μια νέα μορφή επικοινωνίας σε real time».