Κοσμος

Θέμα χρόνου να πέσει η πρωτεύουσα των τζιχαντιστών: Πόρτα - πόρτα η μάχη στη Ράκα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
374222-772619.jpg
EPA/SANA HANDOUT

«Το Ισλαμικό Κράτος πνέει τα λοίσθια στη Ράκα», καθώς σφίγγει ο κλοιός των συμμαχικών δυνάμεων, αναγκάζοντας τους τζιχαντιστές να χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες. Ήδη, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το RT, εκατοντάδες ασθενείς κρατούνται όμηροι σε νοσοκομείο της πόλης, το οποίο έχει περικυκλωθεί από δυνάμεις του διεθνού συνασπισμού, στον οποίο ηγούνται οι ΗΠΑ.

Η εκδίωξη των τελευταίων μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) από τη Ράκα θα είναι δύσκολη, όμως οι εξτρεμιστές «παίρνουν τις τελευταίες τους ανάσες» στην πρώην «πρωτεύουσά» τους στη Συρία, τόνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματικός του διεθνούς συνασπισμού. «Είναι μια δύσκολη μάχη. Υπάρχουν πολλοί ξένοι μαχητές, οι οποίοι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν και έχουν την πρόθεση να πολεμήσουν πολύ σκληρά» εξήγησε ο αξιωματικός αυτός, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Έπειτα από μήνες μαχών, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) -μια συμμαχία Κούρδων και Αράβων που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ- πολιορκούν τον τελευταίο θύλακα των τζιχαντιστών που απομένει στη Ράκα, στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

«Είναι απομονωμένοι σε αυτόν τον μικρό τομέα που μένει, αλλά δεν έχουν οχυρωθεί εκεί μόνοι τους», καθώς παγιδευμένοι ανάμεσά τους βρίσκονται και άμαχοι, συμπλήρωσε ο αξιωματικός αυτός από ένα στρατόπεδο του διεθνούς συνασπισμού κοντά στο Κομπάνι, στα σύνορα με την Τουρκία.

«Το να συμφωνηθεί μέσω διαπραγμάτευσης η αποχώρησή τους δεν είναι αποδεκτό» πρόσθεσε ο αξιωματικός, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τον συντονισμό των επιχειρήσεων υποστήριξης των ΣΔΔ και της χορήγησης συμβουλών στους μαχητές τους.

«Ο εχθρός στη Ράκα είτε θα παραδοθεί ή θα εξοντωθεί, διότι εάν αυτοί (σ.σ. οι τζιχαντιστές) καταφέρουν να διαφύγουν, θα βρουν τρόπο να φθάσουν στην Ευρώπη, ή σε γειτονικές χώρες, και θα εξαπολύσουν επιθέσεις εκτός Συρίας» συνέχισε.

Επόμενος στόχος η Μαγιαντίν

Αφού καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος το 2014, η Ράκα μετατράπηκε στη de facto πρωτεύουσα της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο έδαφος της Συρίας. Η πόλη αποτέλεσε θέατρο των χειρότερων ωμοτήτων που έχει διαπράξει η ακραία φονταμενταλιστική οργάνωση, σύμφωνα με ανεξάρτητους παρατηρητές.

Ο διεθνής συνασπισμός θεωρεί ότι οι σημαντικότερες αποφάσεις του Ισλαμικού Κράτους λαμβάνονται πλέον στη στρατηγικής σημασίας πόλη Μαγιαντίν, ανατολικότερα, που είναι και ο επόμενος στόχος.

«Θα πάμε στη Μαγιαντίν. Υπάρχουν εκεί πολλοί που προετοιμάζουν επιθέσεις στο εξωτερικό, στα εδάφη μας, στα εδάφη της συμμαχίας, επομένως δεν μπορούμε να επιτρέψουμε (η Μαγιαντίν) να παραμείνει ασφαλές καταφύγιο του Ισλαμικού Κράτους» είπε ο αξιωματικός.

Η πόλη αυτή βρίσκεται στην -πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα- επαρχία Ντέιρ Εζόρ, όπου οι ΣΔΔ και οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία διεξάγουν ταυτόχρονες, χωριστές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στις δύο όχθες του Ευφράτη ποταμού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ