Κοσμος

Ευρώπη: Συγκεντρώσεις για το δικαίωμα στην άμβλωση

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ασφαλών Αμβλώσεων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συγκεντρώσεις έχουν ξεκινήσει ή πρόκειται να γίνουν σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες και πολλές άλλες πόλεις της Ευρώπης, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ασφαλών Αμβλώσεων.

Λεπτομερέστερα, οι συγκεντρώσεις καλούν στην υπεράσπιση του θεμελιώδους δικαιώματος όλων των γυναικών στην έκτρωση, το οποίο σε πολλές χώρες οι γυναίκες το στερούνται ή το έχουν με πολλούς περιορισμούς.

Σημαντική διαδήλωση, το υπογραμμένο ψήφισμα της οποίας θα επιδοθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα γίνει στις Βρυξέλλες. «Πρέπει να απαιτήσουμε από τις εθνικές μας κυβερνήσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης να διασφαλίσουν το θεμελιώδες δικαίωμα των γυναικών να διαθέτουν το σώμα τους όπως επιθυμούν, να ζουν ελεύθερα τη σεξουαλικότητά τους, να αποφασίζουν αν θέλουν ή όχι να κάνουν παιδί… Είμαστε αλληλέγγυες με τις γυναίκες που εμποδίζονται», τονίζεται στην ανακοίνωση των γυναικείων οργανώσεων που διοργανώνουν τη διαδήλωση.

«Το θέμα των αμβλώσεων εναπόκειται στη δικαιοδοσία κάθε κράτους και γι’ αυτό χρειάζεται ένα κείμενο αναφοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο», λέει η κ. Νέλι Μάρτιν, της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών.

Τα δεδομένα από τις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες:

  • Στις περισσότερες η άμβλωση είναι ελεύθερη
  • Στη Μάλτα και Κύπρο απαγορεύεται πλήρως
  • Στην Πολωνία γενικά απαγορεύεται, μ΄ εξαίρεση μόνο τις περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας, κινδύνου για τη ζωή της μητέρας ή μη αναστρέψιμης βλάβης του εμβρύου
  • Στην Ιρλανδία γενικά απαγορεύεται, μ΄ εξαίρεση μόνο αν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Τον Απρίλη του 2018 θα γίνει εδώ Δημοψήφισμα για την απελευθέρωση ή όχι των εκτρώσεων.