Κοσμος

DAY 5 / WASHINGTON D.C.: Με τους Ανώνυμους Αλκοολικούς στα projects του Lincoln Heights

VIDEO: Ο Άλεξ εξηγεί στην A.V. πως αισθάνεται που ένας "αδελφός" ζει στο Λευκό Οίκο.

Αχιλλέας Πεκλάρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έγραψα και χθες για την κατάσταση που επικρατεί στα ghettos που  βρίσκονται γύρω από την αποστειρωμένη περιοχή της Ουάσιγκτον και του Λευκού Οίκου. Η δεύτερη βόλτα στις γειτονιές με οδήγησε στην περιοχή Northeast και συγκεκριμένα στο Lincoln Heights, όπου βρίσκονται τα projects - εργατικές κατοικίες (PJ's στην αμερικάνικη σλανγκ). Μια γειτονιά που το ποσοστό δολοφονιών είναι 1062% πάνω από τον εθνικό μέσο όρο, ενώ τα αντίστοιχα νούμερα για τις ληστείες είναι 682%, για επιθέσεις / ξυλοδαρμούς 490%, για κλοπές αυτοκινήτων 478% και για βιασμούς 192%.  

Έπεσα τυχαία πάνω σε μια μάζωξη των Ανώνυμων Αλκοολικών της περιοχής. Ταλαιπωρημένες φάτσες Αφροαμερικάνων κάθε ηλικίας, από 30άρηδες χωρίς δόντια μέχρι γιαγιάδες σε αναπηρικά καροτσάκια. Παρά τα αρχικά καχύποπτα βλέμματα, κατάφερα να πιάσω κουβέντα με κάποιους από αυτούς, ενώ περίμεναν να αρχίσει η συνάντησή τους. Με κάλεσαν μέσα, με άφησαν να παρακολουθήσω για λίγο τη συζήτησή τους (τα κλασικά "είμαι ο Τάδε και είμαι εντάξει..."), αλλά χωρίς να μου επιτρέψουν να βγάλω φωτογραφίες ή βίντεο.

Στο τέλος, πλησίασα πιο πολύ έναν από αυτούς, τον Άλεξ. Είναι 42 ετών και ζει στα PJs του Lincoln Heights. Τον έψησα να βγούμε έξω για να τον γράψω στο video και τον ρώτησα αυτό που μου φάνηκε πιο ενδιαφέρον απ' όλα: Πώς αισθάνεται που εδώ και ένα χρόνο στο Λευκό Οίκο, λίγο πιο πέρα από το σπίτι του, ζει πλέον μια οικογένεια αφροαμερικανών; Έχει αλλάξει καθόλου η ζωή του; Ελπίζει ότι θα βοηθηθεί ο ίδιος και οι υπόλοιποι αναξιοπαθούντες Αφροαμερικάνοι με την έλευση του Ομπάμα;

Δες τι απάντησε στο βίντεο που ακολουθεί: 

Επίσης, ένα slideshow από φωτογραφίες της γειτονιάς Lincoln Heights, στην περιοχή Northeast του DC:

Και ένα link για τα στατιστικά του εγκλήματος στην περιοχή.

dc.everyblock.com/crime/locations/neighborhoods/lincoln-heights/by-offense/homicide/