- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Αυστρία υποδέχθηκε μόλις 15 πρόσφυγες από Ελλάδα και Ιταλία
Αντί για σχεδόν 2.000 πρόσφυγες
Απογοητευτικός εμφανίζεται ο απολογισμός ως προς την υποδοχή προσφύγων στην Αυστρία από την Ελλάδα και την Ιταλία, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο είχε διάρκεια δύο ετών και λήγει αύριο, Τρίτη, καθώς έγιναν δεκτοί μόνον 15 πρόσφυγες αντί των προβλεπόμενων 1.953, ποσοστό που έφθασε μόλις το 0,8 %.
Στη βάση του προγράμματος που είχε υιοθετηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2015, η Αυστρία υποχρεούται να δεχθεί μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2017 την μετεγκατάσταση 1.491 προσφύγων από την Ελλάδα και 462 προσφύγων από την Ιταλία.
Αρχές Απριλίου και ενόψει των αντιπαραθέσεων μεταξύ των δύο κομμάτων της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού -Σοσιαλδημοκρατικό και συντηρητικό Λαϊκό- ως προς την μετεγκατάσταση προσφύγων στην Αυστρία, ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, είχε καλέσει την Βιέννη να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακατανομή προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία.
Λίγο αργότερα, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σομπότκα, του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, είχε ανακοινώσει την άμεση έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος μετεγκατάστασης στην Αυστρία, προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, κατόπιν εξέτασης επί τόπου, της προοπτικής τους ως προς τη χορήγηση ασύλου.
Ο ίδιος είχε τονίσει, πως παρά το γεγονός ότι θεωρεί «λάθος» το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακατανομή προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Βιέννη, τηρώντας τις υποχρεώσεις της, θα προχωρήσει στην εφαρμογή του.
Ταυτόχρονα, είχε επισημάνει πως το 2016 η Αυστρία υπήρξε η πλέον επιβαρυμένη από όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ από το προσφυγικό ζήτημα, περισσότερο ακόμη και από την Γερμανία.
Η Βιέννη έπρεπε τελικά να προχωρήσει σε αυτές τις μετεγκαταστάσεις, καθώς το αίτημα που είχε υποβάλει τον Απρίλιο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, για μία εκ νέου εξαίρεση της χώρας του, είχε απορριφθεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Στο αίτημά του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο καγκελάριος ζητούσε την κατανόησή της, στο ότι η χώρα του έχει κάνει ήδη αρκετά για τους πρόσφυγες και ως εκ τούτου θα πρέπει να εξαιρεθεί εκ νέου -να παραταθεί δηλαδή η εξαίρεση που ίσχυε για την Αυστρία έως τις 11 Μαρτίου- από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.
Σύμφωνα με την πάγια επιχειρηματολογία της Βιέννης, ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου που είχε υποβληθεί το 2015 στην Αυστρία και ανερχόταν στις 85.505, ήταν υψηλότερος από εκείνον στην Ιταλία (83.245), της οποίας ο πληθυσμός είναι επταπλάσιος του αυστριακού, ενώ με τις υποβληθείσες στην Αυστρία 36.000 αιτήσεις μέσα στο 2016, και σε σύγκριση με τον πληθυσμό τους, η χώρα δέχθηκε τη διπλή επιβάρυνση απ΄ ότι η Ιταλία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Oι περισσότεροι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις
Η κίνηση προκάλεσε σχόλια
Iσραηλινοί αξιωματούχοι εκφράζουν ήδη έντονη δυσαρέσκεια
«Σώσαμε το Ισραήλ από εξόντωση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας
Στο επίκεντρο και ο πόλεμος στην Ουκρανία
Παράθυρο ευκαιρίας για διπλωματία σχετικά με την Ουκρανία διακρίνει ο Γερμανός καγκελάριος
Παράλληλα, επιδικάστηκε αποζημίωση ύψους 64.000 ευρώ
Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και στήριξη σε Ουκρανία και Μολδαβία
Η ρύθμιση αφορά τόσο νέες αιτήσεις όσο και άδειες παραμονής
Αναμένεται άμεση αύξηση της ναυτιλιακής κίνησης στο Στενό του Ορμούζ
Τα επίσημα στοιχεία της Eurostat προκαλούν έντονη ανησυχία για το μέλλον της ευρωπαϊκής βιομηχανίας
H κόρη και γιατρός Σόνια Μπέινς έχει συνεργαστεί με την Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία
Για συνεργασία με την ICE κατηγορείται ο τεχνολογικός γίγαντας
Οι απαγωγές στο Αφγανιστάν είναι καθημερινότητα και η Σαμπνάμ Νασίμι γράφει γι' αυτό που συνέβη πριν από λίγες ημέρες
Η απόφαση οδήγησε στη σύλληψη περισσότερων από 3.000 υποστηρικτών της
Οι διαμαρτυρίες δεν επικεντρώνονται στο περιεχόμενο των γυρισμάτων
Tο συμβάν σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 κοντά στα βουνά Σαϊέν
Πινγκ-πονγκ ευθυνών για την επίθεση στον καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Ξεκαθάρισε ότι δεν επιδιώκει την αποχώρηση της χώρας από την Ένωση
Το κόστος της υπολογίζεται σήμερα σε περίπου 13,5 δισ. ευρώ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.