Κοσμος

Ο ιταλικός Τύπος για τις Γερμανικές εκλογές – Ψήφος κατά της Μέρκελ η χθεσινή

Γιατί έχασε ο Μάρτιν Σουλτς 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
373593-771251.jpg
Maja Hitij / ideal /Getty Images

Ως «μια ψήφο κατά της 'Αγγελα Μέρκελ» ερμηνεύει το αποτέλεσμα των χθεσινών γερμανικών εκλογών, η ιταλική εφημερίδα La Stampa. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Τορίνο, «είχαμε, πρώτα απ΄όλα, μια άμεση απώλεια ψήφων για τους γερμανούς χριστιανοδημοκράτες και μια νίκη της εξτρεμιστικής δεξιάς, η οποία αφαίρεσε ψηφοφόρους σχεδόν απ' όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα».

Σύμφωνα με την La Stampa, για να αποφύγει «την κατάρα της τετάρτης θητείας στην καγκελαρία», μια θητεία που δεν ευνόησε τον Κολ αλλά ούτε και για τον Αντενάουερ, η Μέρκελ θα πρέπει να κάνει χρήση όλης της πραγματιστικής της ικανότητας, η οποία -όπως αναγνωρίζουν και οι αντίπαλοί της- αποτελεί και το κύριο πολιτικό της γνώρισμα». 

Η δημόσια τηλεόραση Rai κάνει λόγο για «κουτσουρεμένη νίκη της Mέρκελ και καταβαράθρωση των σοσιαλδημοκρατών» και διαπιστώνει ότι «η επικεφαλής της γερμανικής κεντροδεξιάς εξασφάλισε μια τέταρτη εκλογική νίκη, αλλά η προσπάθεια να συνθέσει μια νέα πλειοψηφία θα είναι κάθε άλλο παρά απλή».

Η εφημερίδα Corriere della Sera γράφει ότι «φιλελεύθεροι και πράσινοι δεν έδειξαν μεγάλο ενθουσιασμό σε σχέση με το ενδεχόμενο να πάρουν μέρος στην επόμενη κυβέρνηση». Αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα του Μιλάνου, οφείλεται στο ότι «οι προγραμματικές τους διαφορές είναι ιδιαίτερα έντονες και, πάνω απ΄όλα, στο ότι θέλουν να διαπραγματευτούν με επωφελή τρόπο τους όρους της συμμετοχής τους στο νέο κυβερνητικό σχήμα». 

Παράλληλα, σύμφωνα με την «Corriere», δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο μιας χριστιανοδημοκρατικής κυβέρνησης μειοψηφίας, με συμμαχίες «κατά περίπτωση», όπως και η δυνατότητα μιας νέας προσφυγής στις κάλπες.

Σύμφωνα με ανάλυση της εφημερίδας La Repubblica, ο Μάρτιν Σουλτς έχασε διότι «δεν αμφισβήτησε αποφασιστικά την Μέρκελ σε κύριας σημασίας θέματα, όπως το μέλλον της Ευρώπης» και «δεν ελευθερώθηκε από τον θανατηφόρο εναγκαλισμό της καγκελαρίου, η οποία ήταν ανέκαθεν ικανή να μονοπωλήσει κάθε ζήτημα, πετυχαίνοντας τον κανιβαλισμό των πολιτικών της αντιπάλων». 

Ο στόχος των σοσιαλδημοκρατών, τώρα, σύμφωνα με την La Repubblica, θα πρέπει να είναι «να σταματήσουν το κατρακύλισμα και να μην αφήσουν την άσκηση της αντιπολίτευσης στην άκρα δεξιά».

Αναφερόμενος, τέλος, στο εκλογικό αποτέλεσμα της ακροδεξιάς «Εναλλακτικής για την Γερμανία», ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταιάνι δήλωσε στην εφημερίδα il Messaggero ότι «πρόκειται για κόμμα της λιτότητας, των θυσιών και της Τρόικας για τα κράτη της Μεσογείου» και υπενθυμίζει ότι «το κόμμα αυτό δημιουργήθηκε μετά την κρίση στην Ελλάδα και τάσσεται ξεκάθαρα κατά της Ιταλίας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ