- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τραμπ: H «Μαρία» αφάνισε το Πουέρτο Ρίκο (εικόνες, video)
Τεράστιες ζημιές άφησε πίσω του ο κυκλώνας - Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής το νησί
Ο κυκλώνας Μαρία έσπειρε την καταστροφή στο Πουέρτο Ρίκο, ανέφερε σε δηλώσεις του την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τόνισε πως το Πουέρτο Ρίκο «αφανίστηκε», κάνοντας λόγο για μια πολύ ευαίσθητη κατάσταση. Όπως είπε, το δίκτυο ηλεκτροδότησης καταστράφηκε και χιλιάδες κατοικίες έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.


Εικόνες στα social media δείχνουν τους δρόμους της πρωτεύουσας Σαν Χουάν να έχουν γεμίσει με συντρίμμια. Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε το νησί σε κατάσταση φυσικής καταστροφής έτσι ώστε να αποδεσμευτούν ομοσπονδιακοί πόροι που θα διατεθούν σε εργασίες ανοικοδόμησης και αποκατάστασης των ζημιών.
Το Σαν Χουάν που ξέραμε, χάθηκε
Η δήμαρχος του Σαν Χουάν Κάρμεν Γιουλίν Κρους, μιλώντας για το εύρος των ζημιών που προκάλεσε ο κυκλώνας, υπογράμμισε: «Το Σαν Χουάν που ξέραμε μέχρι εχθές, χάθηκε». Εξέφρασε, μάλιστα, φόβους ότι όλο το νησί και τα 3,5 εκατομμύρια των κατοίκων του μπορεί να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ακόμη και για 4-6 μήνες.


Το αεροδρόμιο του Σαν Χουάν, πάντως, επαναλειτούργησε την Πέμπτη, μόνο όμως για την προσγείωση στρατιωτικών αεροσκαφών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως ορισμένες εμπορικές πτήσεις μπορεί να επαναληφθούν την Παρασκευή.
Η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο δεν γνωρίζει ακόμη πόσα σπίτια και επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί. Οι αρχές όμως εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες θα χρειαστεί να φιλοξενήσουν πολλούς άστεγους ανθρώπους σε καταφύγια.
Συνεχίζει την πορεία του ο κυκλώνας
Έχοντας αφήσει συντρίμμια πίσω της, η «Μαρία», που συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 185 χιλιομέτρων την ώρα, έπληξε τη Δομινικανή Δημοκρατία και αναμένεται ότι θα περάσει από τα νησιά Τερκς και Κέικος και από τις νοτιοανατολικές Μπαχάμες.
Στη Δομινικανή Δημοκρατία και ιδίως στην τουριστική περιοχή Πούντα Κάνα, οι αρχές υπολογίζουν ότι έχουν καταστραφεί πάνω από 1.200 σπίτια. Η παραλιακή πόλη Μίτσες είναι επίσης μεταξύ εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο. Όλα τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες παρέμειναν κλειστά και η κυβέρνηση διέταξε τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους ή σε ασφαλή καταφύγια.
Ο κυκλώνας αναμένεται ότι θα ενισχυθεί ελαφρά καθώς κινείται βορειότερα, στον Ατλαντικό Ωκεανό. Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν, πάντως, ότι δεν θα πλήξει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ.
Στις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους ο κυβερνήτης απαγόρευσε την κυκλοφορία μέχρι νεωτέρας, προκειμένου να καθαριστούν οι δρόμοι από τα συντρίμμια και τα πεσμένα δέντρα. Περίπου το 70% των κτιρίων έχουν υποστεί ζημιές.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι αρχές υποστηρίζουν ότι κατέγραψε ζωντανά την αιματηρή επίθεση και δημοσίευσε το μανιφέστο των δραστών
Οδεύει προς διεθνείς οργανισμούς - Εκλογές για την έδρα του
Εξουδετερώθηκε ο μηχανισμός - Εκτιμάται ότι στόχος ήταν το γενικευμένο μπλακ άουτ
Έλεγε στους συγγενείς τους ότι τους είχε μιλήσει και αργότερα βρέθηκαν νεκροί
«Είχε εμμονή» - Ξέσπασε σε κλάματα στο δικαστήριο
Όσα είχε αποκαλύψει για τη στιγμή που έφτασε στον τόπο του εγκλήματος
Παρούσα η οικογένεια του νέου μονάρχη
H αγορά δεν έχει πειστεί πως η ανάπτυξη της μπορεί να κάνει «comeback»
Η υπόθεση συγκλονίζει τη Βρετανία - Κατηγορείται για 48 αδικήματα
Οι παράνομες εξαγωγές κοκαΐνης υπολογίζονται σε 16,5 δισ. δολάρια το 2024
Βρισκόντουσαν στα ερείπια υδροηλεκτρικών σταθμών στα Ιμαλάια
Ανεκπαίδευτοι «χειρουργοί» χρησιμοποιούν σκουριασμένα εργαλεία, οδηγώντας στον θάνατο δεκάδες παιδιά
Όταν κάποιοι στη Δύση επιχαίρουν με τη στρατιωτική αποτυχία των ΗΠΑ
Οργή και καταγγελίες για καθυστερήσεις στις έρευνες σε εργοστάσια
Τι άλλο είπε ο Κρίστιαν «King» Κομπς
Το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Κλειδί για την καταδίκη οι δικές του αφηγήσεις
Οι αρχές προχώρησαν σε τρεις συλλήψεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.