Κοσμος

Ο Ερντογάν προειδοποιεί τους Κούρδους του Ιράκ

, όπως γράφει "το Βήμα", "θα κινδυνεύσει να απολέσει τις "ευκαιρίες από τις οπίες ωφελείται σήμερα". Τι είπε μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
372744-769829.jpg

Να μην προχωρήσει στο Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του το ιρακινό Κουρδιστάν, προειδοποίησε χτες Τρίτη, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  

Λεπτομερέστερα, ο κ. Ερντογάν ζήτησε να μη γίνει το δημοψήφισμα, που προβλέπεται για τις 25 Σεπτεμβρίου, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση το ιρακινό Κουρδιστάν, όπως γράφει το "Βήμα", "θα κινδυνεύσει να απολέσει τις «ευκαιρίες από τις οποίες ωφελείται σήμερα».

«Καλούμε την περιφερειακή κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν να ακυρώσει την πρωτοβουλία που ανέλαβε» για την ανεξαρτησία της περιοχής, υπογράμμισε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Αν αγνοήσει την καθαρή και αποφασιστική θέση της Τουρκίας στο συγκεκριμένο ζήτημα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διαδικασία που θα στερήσει από την περιφερειακή κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν τις ευκαιρίες από τις οποίες ωφελείται σήμερα», συνέχισε.

«Πρέπει όλοι να εργαστούμε για (...) την ηρεμία, την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και όχι να πυροδοτούμε νέες συγκρούσεις», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Η τουρκική προεδρία είχε ήδη προτρέψει τη 14η Σεπτεμβρίου τους Ιρακινούς Κούρδους να ακυρώσουν το δημοψήφισμα, προειδοποιώντας ότι εάν δεν το κάνουν αυτό θα οδηγήσει στην «απομόνωση» της Αρμπίλ". (Σ.Σ. Είναι η κουρδική πρωτευουσα). 

"Ο Ερντογάν εξάλλου γνωστοποίησε ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας θα συνεδριάσει την 22α Σεπτεμβρίου για να εξετάσει το θέμα αυτό.

Η ψηφοφορία προβλέπεται να διεξαχθεί την 25η Σεπτεμβρίου σε αυτή την περιοχή του βόρειου Ιράκ, που έχει εξασφαλίσει από το 1991 μια αυτονομία που διευρύνθηκε με τα χρόνια.

Σχεδόν όλες οι χώρες, με την εξαίρεση του Ισραήλ, έχουν ταχθεί εναντίον της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Η Άγκυρα και οι αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν έχουν μια περίπλοκη σχέση. Οι εμπορικές ανταλλαγές τους ακμάζουν, αλλά η Τουρκία υψώνει συχνά τη φωνή της κι απορρίπτει κάθε σχέδιο εγκαθίδρυσης ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.

Η Άγκυρα, η οποία συνεχίζει τον πόλεμο εναντίον των κούρδων αυτονομιστών ανταρτών του PKK, ανησυχεί για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στα σύνορά της".

ΠΡΟΣΦΑΤΑ