Κοσμος

Θα ξεσπάσει πόλεμος στο ιρακινό Κουρδιστάν;

Αντιδράσεις Ιράκ, Τουρκίας και άλλων, μετά το Δημοψήφισμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
374109-772274.jpg

Ενώ ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μάχες ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, το συντριπτικό «Ναι» των Κούρδων του Ιράκ υπέρ της ανεξαρτησίας τους φέρνει έντονες αντιδράσεις, που μπορεί ν΄ ανοίξουν νέο πολεμικό μέτωπο στην περιοχή.

Λεπτομερέστερα:

  • Ο πρωθυπουργός του Ιράκ κ. Χάιντερ αλ-Αμπάντι δήλωσε ότι δεν παίρνει υπόψη του το αποτέλεσμα ούτε θα μπει σε συζήτηση γι 'αυτό, κάλεσε τους Κούρδους να ξεκινήσουν διάλογο στο πλαίσιο του Συντάγματος της χώρας και ορκίστηκε «επιβάλει την κυριαρχία του Ιράκ» στο Κουρδιστάν.
  • Το κοινοβούλιο του Ιράκ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να στείλει στρατεύματα με στόχο να ξαναπάρουν τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών του Κιρκούκ (Σ.Σ. πόλη με μικτό πληθυσμό Κούρδων, Αράβων και Τουρκμένων, που δεν περιλαμβάνεται στις περιοχές όπου έγινε το Δημοψήφισμα, αλλά είναι υπό τον έλεγχο των Κούρδων)
  • Χιλιάδες Τούρκοι εθελοντές είναι έτοιμοι να πολεμήσουν στο Κιρκούκ (και αλλού στο  Ιράκ για να υπερασπιστούν τον πληθυσμό των Τουρκμένων
  • Οι αεροπορικές εταιρίες της Τουρκίας, του Λιβάνου, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας ανακοίνωσαν ότι θα αναστείλουν από την Παρασκευή τις πτήσεις από και προς τις πόλεις Αρμπίλ και Σουλεϊμανίγια του ιρακινού Κουρδιστάν, έπειτα από αίτημα του Ιράκ
  • Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα συζητάει για το πετρέλαιο του κουρδικού εδάφους (οι αγωγοί περνάνε από το έδαφός της) μόνο με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ 
  • Τα στρατιωτικά γυμνάσια της Τουρκίας, του Ιράκ και του Ιράν μόλις ολοκληρώθηκαν στα σύνορά του μες το ιρακινό Κουρδιστάν.

Υπενθυμίζεται ότι οι Κούρδοι, το μεγαλύτερο έθνος στον κόσμο δίχως κράτος, είναι 35 εκατομμύρια, διεσπαρμένοι σε Τουρκία, Ιράκ, Ιράν, Συρία και τμήματα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ