Κοσμος

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα «καταστρέψουν ολοσχερώς τη Βόρειο Κορέα»

Ντεμπούτο στα Ηνωμένα Έθνη με απειλές προς τον «αυτοκτονικό» Rocket Man και το «διεφθαρμένο» Ιράν

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ανέβασε τους τόνους και προειδοποίησε ότι θα αναγκασθούν να «καταστρέψουν πλήρως» τη Βόρεια Κορέα, αν η Πιονγκγιάνγκ δεν υποχωρήσει στο ζήτημα των πυρηνικών. Με διάθεση χλευασμού, χαρακτήρισε τον ηγέτη της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν «rocket man» (πυραυλάνθρωπο) σε αποστολή αυτοκτονίας.

Ένα ηχηρό μουρμουρητό ακούστηκε στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όταν ο Τραμπ διατύπωσε την αυστηρότερη μέχρι τώρα προειδοποίησή του προς τη Βόρεια Κορέα. Αν η Βόρεια Κορέα δεν υποχωρήσει, δήλωσε, «δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να καταστρέψουμε πλήρως τη Βόρεια Κορέα». «Ο Rocket man βρίσκεται σε αποστολή αυτοκτονίας του ιδίου και του καθεστώτος του», πρόσθεσε.

 

Ο Τραμπ ζήτησε από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να εργαστούν από κοινού για να απομονώσουν την κυβέρνηση του Κιμ Γιονγκ Ουν εκτός αν σταματήσει την «εχθρική» συμπεριφορά της.

Ένας χαμηλόβαθμος Βορειοκορεάτης διπλωμάτης παρέμεινε στα έδρανα της βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας για την ομιλία του Τραμπ, ανακοίνωσε η αποστολή της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ.

Στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος ασχολήθηκε με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η συμφωνία που συνάφθηκε με το Ιράν με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμά του είναι «μία από τις χειρότερες έχουν ποτέ συμμετάσχει οι ΗΠΑ και αποτελεί όνειδος για τη χώρα του», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ένα δολοφονικό καθεστώς να συνεχίσει τις αποσταθεροποιητικές του δραστηριότητες (...) και δεν μπορούμε να σεβαστούμε μια συμφωνία που χρησιμεύει για να καλύψει την πιθανή υλοποίηση ενός πυρηνικού προγράμματος», τόνισε ο Τραμπ, χαρακτηρίζοντας το Ιράν «διεφθαρμένη δημοκρατία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ