Κοσμος

Η γλυκιά Ίρμα και ο αξιολάτρευτος Χάρβεϊ απορούν γιατί έδωσαν στους τυφώνες τα ονόματά τους (εικόνες, video)

Μια ιστορίας αγάπης 75 ετών που σβήνει την καταστροφική δύναμη των κυκλώνων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
371139-766691.jpg

Ο Χάρβεϊ και η Ίρμα Σλούτερ είναι παντρεμένοι 75 χρόνια. Ο Χάρβεϊ έγινε 104 ετών τον Ιούλιο και η Ίρμα θα κλείσει τα 93 τον Νοέμβριο. Όπως γράφουν οι New York Times το ζεύγος Σλούτερ θυμάται καλά όλα τα σημαντικά γεγονότα του 20ου αιώνα που έζησαν μαζί, «την πρώτη φορά που είδαν αεροπλάνο στα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης, τα βήματα του Νιλ Άρμστρονγκ στη Σελήνη». Η κυρία Ίρμα, μάλιστα, θυμάται τι καιρό έκανε την ημέρα που δολοφονήθηκε ο πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Έμειναν, λοιπόν, κατάπληκτοι όταν συνειδητοποίησαν ότι οι δύο τυφώνες που προκάλεσαν τόσο μεγάλη καταστροφή στο Χιούστον, στην Καραϊβική και απειλούν τη Φλόριντα, έχουν το ίδιο όνομά με εκείνους. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκαναν αυτό. Να δώσουν τα ονόματα Ίρμα και Χάρβεϊ σε κάτι τόσο καταστροφικό. Πώς τους ήρθε;», αναρωτιέται η κ. Σλούτερ.

Οι New York Times δίνουν την απάντηση: «Η εξήγηση είναι απλή. Από το 1979 ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός 'βαπτίζει' με ανδρικά και γυναίκεια ονόματα τις τροπικές καταιγίδες που δημιουργούνται πάνω από τον Ατλαντικό.  Υπάρχουν έξι βασικοί κατάλογοι ονομάτων και χρησιμοποιούνται εναλλάξ μέχρι να εξαντληθεί η λίστα. Ως εκ τούτου τα ονόματα των τυφώνων του 2017 θα χρησιμοποιηθούν εκ νέου το 2023. Τα μόνο ονόματα που αποσύρονται για πάντα από τη λίστα είναι τα ονόματα των καταστροφικών ή θανατηφόρων τυφώνων».

Ίρμα και Χάρβεϊ Σλούτερ

Το όνομα Χάρβεϊ δόθηκε για πρώτη φορά σε τυφώνα το 1981 και έχει χρησιμοποιηθεί άλλες έξι φορές. Τον Χάρβεϊ αντικατέστησε η Αϊρίν. Ωστόσο, το 2011 η Αϊρίν σάρωσε την Καραϊβικής και πολλές πόλεις των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ και το όνομά της συνταξιοδοτήθηκε. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον θα κάνουμε καιρό να ξανακούσουμε τα ονόματα Ίρμα και Χάρβεϊ σε τυφώνες. Γεγονός που καθησυχάζει τους αξιολάτρευτους Ίρμα και Χάρβεϊ Σλούτερ.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ