Κοσμος

Σεισμός 8,2 Ρίχτερ στο Μεξικό (video)

Τουλάχιστον 29 νεκροί - Έχει σημάνει συναγερμός για τσουνάμι

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σεισμική δόνηση μεγέθους 8,2 βαθμών έγινε στο Μεξικό, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, ενώ τουλάχιστον τους 29 έχουν φτάσει οι νεκροί σύμφωνα με το cnn.  

Το επίκεντρο εκτιμάται ότι βρίσκεται ανοικτά των ακτών του Μεξικού στην πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού, κοντά στα σύνορα με την Γουατεμάλα. Συγκεκριμένα εντοπίστηκε περίπου 100 χιλιόμετρα στα ανοικτά των ακτών της Πολιτείας των Τσιάπας, 123 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Πιχιχιάπαν, πρόσθεσε το USGS, ενώ το εστιακό του βάθος ήταν 33 χιλιόμετρα. Έχει ήδη σημάνει συναγερμός και καταγράφηκε τσουνάμι με το μέγιστο ύψος των κυμάτων να φτάνει το 0,7 του μέτρου.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πανικό σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και ανθρώπους που βγαίνουν στους δρόμους της Πόλης του Μεξικό.«Σείστηκε η γη. Δεν έχω ζήσει ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Λουίς Κάρλος Μπρισένο, επισκέπτης στην πρωτεύουσα του Μεξικού. 

Αν και το επίκεντρο εστιάζεται σε θαλάσσιο χώρο το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου των Ηνωμένων Πολιτειών εκφράζει «φόβους για αρκετά θύματα» από το χτύπημα του ισχυρού σεισμού.

Η προειδοποίηση για τον κίνδυνο τσουνάμι αφορά επίσης τη Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ, την Κόστα Ρίκα, Νικαράγουα, Παναμά και Ονδούρα.  

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν διακοπές ρεύματος σε πολλές γειτονιές της Πόλης του Μεξικού.

Προς το παρόν υπάρχει ένας τραυματίας στην Πόλη του Μεξικού. Επιπλέον, δεν έχουν αναφερθεί ζημίες στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας και όλα λειτουργούν φυσιλογικά χωρίς προβλήματα.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο επεσήμανε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι έχουν τεθεί σε λειτουργία «τα πρωτόκολλα της πολιτικής προστασία» εξαιτίας της ισχύος της σεισμικής δόνησης. Το 1985 μια σεισμική δόνηση μεγέθους 8,1 βαθμών είχε καταστρέψει μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας του Μεξικού και είχε προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 10.000 ανθρώπων.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Γουατεμάλας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ένας νεκρός από τον σεισμό στη χώρα.