Κοσμος

«Ολική καταστροφή». Ο τυφώνας Ίρμα δεν άφησε τίποτα όρθιο στα νησιά Μπαρμπούντα και Άγιο Μαρτίνο της Καραϊβικής (εικόνες, video)

Τουλάχιστον 7 νεκροί και παντού συντρίμμια - Η Φλόριντα προετοιμάζεται για τα χειρότερα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
370725-765779.jpg
Jose Jimenez/Getty-Ideal Images

Ο τυφώνας Ίρμα ισοπέδωσε ό,τι έβρισκε μπροστά του κατά το καταστροφικό και θανατηφόρο πέρασμά του από τα νησιά της Καραϊβικής. Η καταστροφή είναι ολική ιδίως στα νησιά του Αγίου Μαρτίνου και Μπαρμπούντα με τουλάχιστον επτά ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Το γαλλικό τμήμα του γαλλο-ολλανδικού νησιού του Αγίου Μαρτίνου έχει «καταστραφεί κατά το 95%» από τον κυκλώνα Ίρμα, δήλωσε ο Ντανιέλ Γκιμπς, πρόεδρος του τοπικού αυτοδιοικητικού συμβουλίου. «Πρόκειται για μια τεράστια καταστροφή. Το 95% του νησιού είναι κατεστραμμένο. Έχω υποστεί σοκ. Είναι συνταρακτικό», δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου μιλώντας μέσω κινητού τηλεφώνου στο Radio Caraïbes International.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση να σταλούν «επαρκείς ενισχύσεις» από τη γαλλική κυβέρνηση «για να απομακρυνθούν όλοι όσοι μπορούν να απομακρυνθούν», καθώς αν το νησί χτυπηθεί από έναν νέο κυκλώνα το Σάββατο θα είναι «αδύνατον» να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και τότε «δεν θα μετράμε τους νεκρούς, αλλά τους ζωντανούς», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Γκιμπς.

Ο νομάρχης της Γουαδελούπης Ερίκ Μερ δήλωσε ότι  «η χωροφυλακή άρχισε να βγαίνει ξανά στους δρόμους το πρωί, δεν έχουμε μπορέσει, παρά τη συμμετοχή των πυροσβεστών, να εξερευνήσουμε όλα τα τμήματα του νησιού». «Η κατάσταση στον Άγιο Μαρτίνο και στον Άγιο Βαρθολομαίο είναι δραματική, δεν υπάρχει πλέον πόσιμο νερό, ηλεκτροδότηση, τα δημόσια κτίρια έχουν αχρηστευτεί, σπίτια καταστράφηκαν, εκτιμάται ότι ίσως και το 60% ως 70% των κατοικιών έχουν καταστραφεί στον Άγιο Μαρτίνο», υπογράμμισε ο Μερ.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε «φρικτές» τις «πληροφορίες και τις εικόνες» που φθάνουν στη χώρα από τα εδάφη του βασιλείου στην Καραϊβική. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, δύο πλοία του ολλανδικού Πολεμικού Ναυτικού θα σταλούν από το Κουρασάο και την Αρούμπα για να μεταφέρουν στρατιώτες και ανθρωπιστική βοήθεια στον Άγιο Μαρτίνο. Ήδη περίπου εκατό στρατιωτικοί, που εστάλησαν στην περιοχή εν όψει της καταστροφής, κάνουν περιπολίες για να «πάρουν μια ιδέα για την κατάσταση», πρόσθεσε.

Με ανάρτησή τους στο Facebook ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ-Αλεξάντερ και η βασίλισσα Μάξιμα εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους κατοίκους του Αγίου Μαρτίνου, του Αγίου Ευσταθίου και του Σάμπα, που «επλήγησαν από μια καταστροφική δύναμη της φύσης». «Όλα τα θύματα του κυκλώνα Ίρμα βρίσκονται στις καρδιές μας», ανέφεραν.

Στο μεταξύ, δύο ακόμη τροπικές καταιγίδες αναβαθμίστηκαν σε τυφώνες και αναμένεται να πλήξουν την περιοχή της Καραϊβικής. Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι η Ίρμα πέρασε από τα βόρεια της αμερικανικής περιοχής του Πουέρτο Ρίκο.

EPA/Thais Llorca

Ο τυφώνας Ίρμα έπληξε πρώτα τα νησιά Αντίγκουα και Μπαρμπούντα. Ο πρωθυπουργός Γκαστόν Μπράουν δήλωσε ότι το 95% των κτιρίων στο νησί έχει συντριβεί. «Η καταστροφή είναι απόλυτη. Το νησί κυριολεκτικά έχει βυθιστεί στο νερό. Πιστεύω πως όπως έχουν σήμερα τα πράγματα η Μπαρμπούντα δεν είναι πια κατοικήσιμη», είπε χαρακτηριστικά.  Ωστόσο, η Αντίγκουα των περίπου 80.000 είναι από τα νησιά της Καραϊβικής που επλήγησαν λιγότερο από το μάτι του κυκλώνα.

EPA/CRISTOBAL HERRERA

Την ίδια ώρα στην πολιτεία της Φλόριντα των ΗΠΑ προετοιμάζονται για τα χειρότερα. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρικ Σκοτ, έχει κηρύξει την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ