Κοσμος

Δύο χρόνια από το θάνατο του Αϊλάν Κούρντι

Από τότε άλλοι 8.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
370116-764533.jpg

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του τρίχρονου Αϊλάν Κούρντι, του αγοριού από τη Συρία, το πτώμα του οποίου ξεβράστηκε στις ακτές της Τουρκίας, προσελκύοντας την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στο προσφυγικό. Από τότε τουλάχιστον 8.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να φτάσουν στην Ευρώπη, όπως αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με αφορμή αυτή την επέτειο.  

Η Ύπατη Αρμοστεία επεσήμανε ότι αν και ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη έχει «μειωθεί δραστικά» μετά τον θάνατο του Αϊλάν, συνεχίζονται τα επικίνδυνα θαλάσσια ταξίδια, με αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες να πνίγονται. Επίσης, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση ώστε να αποφευχθούν νέες τραγωδίες, τονίζοντας ότι αν εξακολουθήσουν να είναι κακές οι συνθήκες σε χώρες όπως η Συρία, οι άνθρωποι «θα συνεχίσουν να παίζουν κορώνα-γράμματα τη ζωή τους».

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι έχουν φτάσει από την αρχή του χρόνου στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης, με το 82% εξ αυτών να ξεκινούν από τη Λιβύη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ