- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νέα δημοσκόπηση δίνει πολύ μεγάλο προβάδισμα στην Μέρκελ
Το ZDF προβλέπει σαρωτική νίκη και τέταρτη συνεχόμενη θητεία για την καγκελάριο
Σαρωτική νίκη των Χριστιανοδημοκρατών προεξοφλεί και νέα δημοσκόπηση ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου. Η Μέρκελ ηγείται της λίστας των σημαντικότερων πολιτικών και έπεται ο Β. Σόιμπλε.
Ελάχιστες είναι οι μεταβολές στα ποσοστά των κομμάτων σύμφωνα με το νέο βαρόμετρο του ZDF, στην πρόθεση ψήφου με στάθμιση των δεδομένων. Η ένωση των χριστιανικών κομμάτων, Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) συνεχίζει να διατηρεί το μεγάλο προβάδισμά της, λαμβάνοντας το 39% έναντι μόλις 22% που φέρονται να συγκεντρώνουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Μ. Σουλτς. Στο 9% παραμένει η Αριστερά (Die Linke), στο 8% οι Πράσινοι (Grüne), διψήφιο ποσοστό αποσπούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 10% (+1) ενώ μια μονάδα χάνει το εθνολαϊκιστικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) τα ποσοστά του οποίου υποχωρούν στο 8%.
Η δημοσκοπική διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών κατά την παρούσα φάση καταδεικνύει ότι πέρα από τη συνέχιση του νυν μεγάλου συνασπισμού CDU/CSU-SPD, κυβερνητική πλειοψηφία θα είχε και μια συνεργασία των συντηρητικών της Α. Μέρκελ με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους. Οριακά εφικτός θα ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης και από το κεντροδεξιό στρατόπεδο CDU/CDU-FDP που κυβέρνησε τη χώρα τελευταία φορά μεταξύ 2009-2013.
Βελτιώνει τη θέση της η Μέρκελ
Η νυν καγκελάριος, που διεκδικεί τέταρτη συνεχόμενη θητεία, συνεχίζει να προηγείται στη λίστα των σημαντικότερων πολιτικών της χώρας όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση. Ακολουθούν οι Β. Σόιμπλε, Ζ. Γκάμπριελ και ο υπουργός Εσωτερικών ντε Μεζιέρ.
Την ίδια ώρα και στην απευθείας σύγκριση των πολιτικών, η Α. Μέρκελ διευρύνει εκ νέου το προβάδισμά της έναντι του βασικού της αντιπάλου. Στο θεωρητικό ερώτημα περί απευθείας εκλογής καγκελαρίου, η πρόεδρος και υποψήφια της CDU λαμβάνει 57% ενώ ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Mάρτιν Σουλτς 28%. Αξιοσημείωτο ότι το 38% των ερωτηθέντων θεωρούν πιο αξιόπιστη την Α. Μέρκελ, μόλις το 11% τον Μ. Σουλτς ενώ κανέναν από τους δυο απάντησε το 44%.
Τα βλέμματα στο ντιμπέιτ της Κυριακής
Την ερχόμενη Κυριακή πραγματοποιείται η μοναδική τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των δυο υποψηφίων την οποία αναμένεται να παρακολουθήσουν εκατομμύρια πολίτες. Το 33% εκτιμά ότι νικητής της βραδιάς θα αναδειχθεί η Α. Μέρκελ, μόλις 10% ποντάρει στον Σουλτς ενώ η συντριπτική πλειονότητα, το 46%, εκτιμά ότι το ντιμπέιτ θα λήξει με ισοπαλία των δυο μονομάχων.
Η τηλεοπτική αναμέτρηση αποκτά ξεχωριστή σημασία και βαρύτητα για το SPD που υπολείπεται σημαντικά των συντηρητικών. Όπως δήλωσε ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, στόχος του είναι να πείσει τους τηλεθεατές με επιχειρήματα ουσίας και περιεχόμενα. «Δεν σκοπεύω να επιτεθώ προσωπικά στην κ. Μέρκελ», είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Σουλτς.
Πηγή: dpa, Deutsche Welle
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Άξιζε τον κόπο» υποστήριξε στους αστυνομικούς
Γιατί άδειασαν οι αποθήκες και γιατί είναι πιο ευάλωτη η δυτική Ευρώπη
Η ανάρτηση στο Truth Social για το παρασκήνιο της συμφωνίας
Ανείπωτη τραγωδία μετά τις φονικές πλημμύρες
Η κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ έρχεται σε μια περίοδο κλιμακούμενης εμπορικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών
Ο 41χρονος Βρετανός συνελήφθη στην περιοχή της Νέας Ορλεάνης
Αυξάνει ο ανταγωνισμός με την Κίνα
Χαμογελαστή, χαιρέτησε τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί έξω από το «Le Royal Monceau»
977 άνθρωποι αγνοούνται, μεταξύ των οποίων 517 αλλοδαποί υπήκοοι
Ο οδηγός άφησε την παραγγελία στην πόρτα και απομακρύνθηκε σαν να μην είχε συμβεί τίποτα
Ένας φόρος τιμής από τον Νορβηγό ποδοσφαιριστή
Ο ρόλος του «Χασάπη της Βοσνίας» στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995
Ο γιος του Ρομπ και της Μισέλ Ράινερ περιέγραψε τον πόνο της απώλειας των γονιών του
Τουλάχιστον 538 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 1.400 αγνοούνται
Είχε στεφθεί σε ηλικία τριών ετών μετά τον θάνατο του πατέρα του στο Τόρο της δυτικής Ουγκάντα
Τα δύο ανησυχητικά περιστατικά σε συναυλίες της και η απάντηση του συζύγου της
Πώς ο εκλιπών κατάφερε να κάνει έναν παρωχημένο θεσμό να μοιάζει σύγχρονος
Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο
Αστυνομικοί απομάκρυναν τους μετανάστες σε προβλήτα - Αυξάνεται η πίεση στον Σάντσεθ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.