Κοσμος

Μήνυμα της Κομισιόν κατά του απολυταρχισμού

Την Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα «όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με μήνυμα κατά του εξτρεμιστικού εθνικισμού από τον αντιπρόεδρό της, Φρανς Τίμερμανς, τιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα Ολοκληρωτικών και Αυταρχικών Καθεστώτων.

«Στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα για τη σημασία των ευρωπαϊκών αξιών, της συνεργασίας και του πατριωτισμού. Αυτό είμαστε» τονίζει η Κομισιόν.

«Οι εθνικιστές είναι μη πατριώτες. Ένας πραγματικός πατριώτης είναι περήφανος για το έθνος του, ζητεί ενότητα, ανοικτό πνεύμα, συνεργασία, βλέπει τη δύναμη που βρίσκεται στον συμβιβασμό και τον διάλογο», σημειώνει ο κ. Τίμερμανς, επικρίνοντας τον εξτρεμιστικό εθνικισμό και τις αντιευρωπαϊκές ιδέες.

«Πατριώτης σημαίνει Ευρωπαίος και Ευρωπαίος σημαίνει πατριώτης», καταλήγει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει: «Τι πρεσβεύει η Ένωση; Ας διαβάσω το Άρθρο 2 της Συνθήκης. «Η Ένωση έχει ιδρυθεί πάνω στις αξίες του σεβασμού και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ελευθερίας, δημοκρατίας, ισότητας, του κράτους δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Αυτές οι αξίες είναι κοινές στα κράτη – μέλη σε μια κοινωνία που ο πλουραλισμός, η ισονομία, η ανεκτικότητα, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών επικρατούν»

Μιλώντας στο συνέδριο, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας, Urmas Reinsalu, δήλωσε ότι προτίθεται να απαντήσει γραπτώς στις αιτιάσεις του Σταύρου Κοντονή ότι ο ναζισμός και ο κομμουνισμός δεν θα μπορούσαν ποτέ να υπάρχουν ως δύο μέρη της ίδιας εξίσωσης.