- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Παρίσι: Πέθανε η δημοφιλής Σύρια ηθοποιός και ακτιβίστρια Φάντουα Σουλεϊμάν
Συμμετείχε στην συριακή επανάσταση - μίλησε για την μετάλλαξη της επανάστασης σε θρησκευτικό πόλεμο
Η ηθοποιός και αγωνίστρια από τη Συρία Φάντουα Σουλεϊμάν, η οποία κατέφυγε στη Γαλλία αφού πήρε μέρος στην εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, πέθανε προσβεβλημένη από καρκίνο, ανακοίνωσαν σήμερα οι οικείοι της.
«Πέθανε τη νύκτα από τον καρκίνο» σε νοσοκομείο σε προάστιο του Παρισιού, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σύρος ηθοποιός Φαρές αλ-Ελού, που ζει επίσης στη Γαλλία, υπογραμμίζοντας πως είχε παραμείνει δραστήρια μέχρι τέλους συμμετέχοντας σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.
«Η Φάντουα μας άφησε, άφησε αυτόν τον άσχημο κόσμο», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο κουνιάδος της Χάσαν Ταχά.

Δημοφιλής ηθοποιός, η Φάντουα Σουλεϊμάν, 44 χρόνων, η οποία ανήκε στην κοινότητα των Αλαουιτών, στην οποία ανήκει και ο πρόεδρος Άσαντ, είχε συμμετάσχει στις ειρηνικές διαδηλώσεις στη Δαμασκό όταν άρχισε η εξέγερση το 2011 και είχε επιχειρήσει να πείσει τις πόλεις των Αλαουιτών στις περιφέρειες της Λαττάκειας και της Ταρτούς (βορειοδυτική Συρία) να ενωθούν με το κίνημα.
Έγινε μια ηγερία της συριακής επανάστασης όταν με ακάλυπτο το πρόσωπό της ζήτησε από τους πολίτες να αντισταθούν στο καθεστώς στη διάρκεια μιας διαδήλωσης που αναμεταδιδόταν τηλεοπτικά στη Χομς (δυτική Συρία), σουνιτικό προπύργιο της εξέγερσης, «ώστε να εμποδίσουν να γίνει η επανάσταση ένας θρησκευτικός πόλεμος».
Στη Χομς και στη συνέχεια στη Δαμασκό, όπου έζησε στην παρανομία, η Φάντουα Σουλεϊμάν είχε θέσει στην υπηρεσία της εξέγερσης τη δημοτικότητά της, την οποία είχε αποκτήσει από το θέατρο και τις τηλεοπτικές σειρές.
Αφού δέχθηκε απειλές, διέσχισε λαθραία και πεζή τα σύνορα με την Ιορδανία πριν καταφύγει στη Γαλλία, όπου το 2012 δήλωσε σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο πως αισθάνεται πικρία βλέποντας «μια ειρηνική επανάσταση να στρέφεται προς τον εμφύλιο πόλεμο».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πότε πρόκειται να τεθεί σε ισχύ
Εκτός ελέγχου περισσότερες από 200 πυρκαγιές - Στον «αέρα» ο τελικός του Μουντιάλ;
Η παρένθετη μητρότητα απαγορεύεται στη Γερμανία
Οι γυναίκες της Δυτικής Όχθης μιλούν για τη βία, τον εκτοπισμό και τα εμπόδια στην περίθαλψη
Στο πραγματικό καναδικό σπίτι έμειναν για λίγο οι Λόρελαϊ και Ρόρι Γκίλμορ
Δεξαμενόπλοια «πήραν φωτιά» στο νότιο τμήμα του στενού του Ορμούζ
Η αποκάλυψη της Le Figaro
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ συνέστησε ψυχραιμία στους κατοίκους
Η υπόθεση αφορά την έκρηξη που σημειώθηκε στις 30 Ιουνίου σε πολυκατοικία
Το υπουργείο Άμυνας των Φιλιππίνων χαρακτήρισε το βίντεο ως «περιφρονητική προπαγάνδα»
Ο υγειονομικός συναγερμός ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου
Ποιες είναι οι επιλογές του προέδρου των ΗΠΑ
Προειδοποίηση για τσουνάμι – Πιθανότητα να πληγούν παράκτιες περιοχές
Η ανακοίνωση της κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ
«Θα προσπαθήσουμε ξανά την επόμενη εβδομάδα», λέει ο Έλον Μασκ
Η ανάρτησή της συγκέντρωσε εκατοντάδες μηνύματα στήριξης από φίλους και συναδέλφους
Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε Ελ Σλαβαδόρ και Γουατεμάλα
Κυβερνητικός ανασχηματισμός από τον Ζελένσκι εν μέσω πολέμου
«Να έχετε εμπιστοσύνη στον γαλλικό λαό», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.