Κοσμος

12 χώρες της Αμερικής κατά του καθεστώτος Μαδούρο

Άλλες όμως είναι υπέρ του

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

12 χώρες της Αμερικής, με κοινή ανακοίνωσή τους, τάχτηκαν ενάντια στο καθεστώς Μαδούρο της Βενεζουέλας. Από την άλλη ο κ. Νικολάς Μαδούρο αντέδρασε, υποστηριζόμενος από τέσσερις άλλες χώρες.

Λεπτομερέστερα, οι «12»:

  • Ανακοίνωσαν την απόφασή τους «να μην αναγνωρίσουν τη Συντακτική Συνέλευση, ούτε τις αποφάσεις που αυτή μπορεί να πάρει» (Σ.Σ. (Προέκυψε πριν λίγες μέρες και ελέγχεται από το καθεστώς)
  • Καταδίκασαν «την απουσία ελεύθερων εκλογών, τη βία, την καταπίεση, τις πολιτικές διώξεις, την ύπαρξη πολιτικών κρατουμένων»
  • Διαπίστωσαν «ρήξη της δημοκρατικής τάξης στη χώρα»
  • Πρόσφεραν την «πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη» τους στη Βουλή της Βενεζουέλας (Σ.Σ. Εκλεγμένη δυο χρόνια πριν, ελέγχεται από την αντιπολίτευση)

Επιπλέον ο περουβιανός υπουργός Εξωτερικών κ. Ρικάρντο Λούνα (φωτογραφία), που φιλοξένησε στη Λίμα τη διάσκεψη των 12, είπε: «Αυτό που έχουμε στη Βενεζουέλα είναι δικτατορία». Οι 12  είναι: Αργεντινή, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Μεξικό, Παναμάς, Παραγουάη, Περού. Στις χώρες αυτές προφανώς προστίθενται και οι ΗΠΑ.

Αντιδρώντας ο πρόεδρος της Βενεζουέλας πρότεινε στους 12 «περιφερειακό διάλογο, ώστε ν’  αποκατασταθεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου». Ο Μαδούρο έκανε τη δήλωση αυτή στο Καράκας, την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας,  μετά από συνάντηση με εκπροσώπους συμμάχων χωρών, όπως η Κούβα, η Βολιβία, η Νικαράγουα και ο Ισημερινός, μέλη της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για την Αμερική (Alba) (Σ.Σ. Υπάρχουν και αμερικάνικες χώρες που δεν εμφανίζονται σε κανένα από τα δυο μπλοκ: Αϊτή, Τζαμάικα, Σαν Σαλβαδόρ, Ουρουγουάη, Γουιάνα, Σουρινάμ, Δομινικανή Δημοκρατία, Μπελίζε κλπ).