Κοσμος

Ινδία: Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί στη μάχη κατά της Άγριας Πανίδας (εικόνες)

Ένας άνθρωπος την ημέρα σκοτώθηκε από ελέφαντα ή τίγρη την τελευταία τριετία σε μια χώρα που κυνηγά την ανάπτυξη, υποθηκεύοντας το μέλλον της

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μια αιματηρή μάχη επιβίωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ινδία μεταξύ ανθρώπου και Άγριας Πανίδας.

Ο ολοένα αυξανόμενος πληθυσμός οδηγεί σε συρρίκνωση των τροπικών δασών και των υπόλοιπων χώρων που ζουν οι ελέφαντες και οι τίγρεις. Η έλλειψη χώρου και η μείωση της προσφερόμενης τροφής έχει οδηγήσει αρκετά από τα άγρια ζώα να κάνουν επιδρομές σε κατοικημένες περιοχές -πολλές από τις οποίες βρίσκονται σχεδόν δίπλα από προστατευόμενες ζώνες και πάρκα.

Τα στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος της ασιατικής χώρας είναι αποκαλυπτικά. Από τον Απρίλιο του 2014 έως και τον Μάιο του 2017 1,144  άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τίγρεις και ελέφαντες: περίπου μία απώλεια ανθρώπινης ζωής την ημέρα.

«Η σύγκρουση αυτή είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για την προστασία της Άγριας Ζωής» αναφέρει η Μπελίντα Ράιτ, μία από τους ιδρυτές της οργάνωσης Wildlife Protection Society of India, με έδρα το Νέο Δελχί. «Στην Ινδία η μάχη αυτή γίνεται μεγαλύτερη λόγω του υπερπληθυσμού» προσθέτει.

Με 1,3 δις κατοίκους, αριθμός που ολοένα και αυξάνεται, ο ανταγωνισμός για τρόφιμα και άλλους πόρους μεγαλώνει διαρκώς. Η επέκταση των πόλεων, η δημιουργία νέων βιομηχανικών ζωνών και η κατασκευή τεράστιων αυτοκινητοδρόμων αντιμετωπίζονται πολλές φορές ως οικονομική ανάπτυξη. Για όσους, όμως, ζουν «στα σύνορα με την άγρια φύση» το κόστος αυτής της ανάπτυξης μπορεί να γίνει μεγάλο, σύμφωνα με άρθρο του Guardian.

Τα τελευταία τρία χρόνια 1.052 άνθρωποι έχουν ποδοπατηθεί μέχρι θανάτου από ελέφαντες, οι οποίοι είτε βγήκαν από το (ολοένα και μικρότερο) φυσικό τους περιβάλλον ή έπεσαν πάνω σε δρόμους και γέφυρες που περνούν από παραδοσιακούς δρόμους των προγόνων τους.

«Η καταστροφή των βιοτόπων και η περιορισμένη πρόσβαση στα μονοπάτια είναι κομβικές για να διασφαλιστεί το μέλλον αυτών των παχύδερμων» υπογραμμίζει η Ράιτ.

Η «μεγάλη γάτα» απειλείται και απειλεί

Από την άλλη μεριά, η σύγκρουση του ανθρώπου με τις τίγρεις (και τις λεοπαρδάλεις) έγινε μεγαλύτερη από τη δεκαετία του '70, όταν η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο σχέδιο προστασίας του συγκεκριμένου ζώου, ποινικοποιώντας παράλληλα τον θάνατο μιας «μεγάλης γάτας». Παρόλο που ο τρόπος υπολογισμού του πληθυσμού της έχουν αλλάξει κατά καιρούς, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2014 ο αριθμός τους ανέβηκε σε 2.226 (από 1.800 περίπου).

«Οι τίγρεις χρειάζονται χώρο για να αναπαραχθούν, καθώς κινούνται από τη μία προστατευόμενη ζώνη στην άλλη», μπαίνοντας σε κατοικημένες περιοχές, αναφέρει η Ράιτ.

Κι όλα αυτά ενώ τόσο οι τίγρεις όσο και οι ελέφαντες είναι δύο είδη της εθνικής Άγριας Πανίδας που βρίσκονται διαρκώς στο στόχαστρο των λαθροθήρων. Το ελεφαντόδοντο και τα οστά της τίγρης (ευρεία χρήση στην κινεζική ιατρική) είναι περιζήτητα στη μαύρη αγορά. Το κερασάκι στην τούρτα: Ορισμένα παχύδερμα τραυματίζονται θανάσιμα από διερχόμενα τρένα (ένα από τα βασικά μέσα μεταφοράς στην αχανή χώρα).