Κοσμος

Τουρκία: Με δανεικά από τη Ρωσία η αγορά των S-400

Εκκρεμεί το τελικό ύψος των κεφαλαίων που θα δοθούν στην Άγκυρα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 δεν είναι για όλα τα βαλάντια. Η απόκτησή του απαιτεί χρήμα. Και στην περίπτωση της Τουρκίας, η οποία αντιμετωπίζει κλυδωνισμούς στην οικονομία της, τα πράγματα είναι απλά. Η αγορά του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος γίνεται μόνο με… δανεικά. Και αυτά θα προέρχονται από τον προμηθευτή!

Όπως μετέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ, η Άγκυρα θα λάβει δάνειο από τη Μόσχα προκειμένου να αγοράσει τις συστοιχίες των S-400 και να «θωρακίσει» την άμυνά της από ξένες απειλές. Την είδηση επιβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας Rostec, Σεργκέι Τσεμέζοφ, από τον χώρο της διεθνούς αεροπορικής έκθεσης MAKS-2017 που διεξάγεται στη ρωσική πρωτεύουσα.

«Οι συζητήσεις επί τεχνικών ζητημάτων έχουν ολοκληρωθεί, αλλά πρέπει να επιλυθούν ζητήματα καθαρά διοικητικής φύσεως. Από τη μια μεριά πρέπει η τουρκική κυβέρνηση να λάβει την απόφαση και από την άλλη να αποφασίσουμε εμείς τι πρέπει να κάνουμε» τόνισε.

«Υπάρχει βεβαίως και το οικονομικό ζήτημα. Η τουρκική κυβέρνηση διεξάγει συνομιλίες με το δικό μας Υπουργείο Οικονομικών ως προς τα ποσά που θα διασφαλίσουν οι ίδιοι και τα ποσά που θα λάβουν ως δάνειο» πρόσθεσε.