Κοσμος

«Δεν θα υπάρξει σκληρό Brexit - Η Ευρώπη θα κάνει πίσω»

Βέβαιος για τον συμβιβασμό στην «καυτή πατάτα» της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών ο Τόνι Μπλερ 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
363931-752774.jpg
ΕΡΑ/KIKO HUESCA

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πρόθυμοι να αλλάξουν τους κανονισμούς του μπλοκ για την ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων, δίνοντας έτσι μια ευκαιρία στη Βρετανία να αποφύγει ένα καταστροφικό «σκληρό Brexit», ανέφερε το Σάββατο ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Τόνι Μπλερ.

Η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στη γαλλική προεδρία έφερε στο τραπέζι των συνομιλιών τη μεταρρύθμιση της Ε.Ε., γεγονός που σημαίνει ότι Λονδίνο και Βρυξέλλες θα προχωρήσουν αμφότερες σε συμβιβασμό με στόχο να καταλήξουν σε μια συμφωνία, η οποία θα κρατήσει τη Βρετανία εντός του μεγαλύτερου εμπορικού μπλοκ στον κόσμο, πρόσθεσε. 

«Οι ευρωπαίοι ηγέτες, σίγουρα από τις συζητήσεις που είχα, προτίθενται να εξετάσουν αλλαγές για να φιλοξενήσουν τη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης μετακίνησης» εξήγησε ο πρώην επικεφαλής των Εργατικών σε άρθρο του που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη ΜΚΟ του, την Institute for Global Change (Ινστιτούτο Για την Παγκόσμια Αλλαγή).

«Η αντίθεση στην ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, αν το αναλύσουμε, έχει πολύ περισσότερες μικροδιαφορές. Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί μοιράζονται κάποιες από τις ανησυχίες των Βρετανών, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση και θα συμβιβάζονταν με την ελευθερία μετακίνησης» υπογράμμισε.

Τα σχόλια του Μπλερ έρχονται σε αντίθεση με τη διαπραγματευτική στάση της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία το Λονδίνο δεν μπορεί να διαλέξει από τα οφέλη της συμμετοχής στην ενιαία αγορά χωρίς να αποδεχτεί την ελευθερία μετακίνησης των εργαζόμενων πολιτών των κρατών-μελών.

Ο Μπλερ εξέφρασε τη λύπη του που τόσο το συντηρητικό κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι όσο και το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα επικεντρώνονται στην έξοδο από την ενιαία αγορά χωρίς να εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις.

«Με δεδομένο το διακύβευμα και το τι ανακαλύπτουμε καθημερινά για το κόστος του Brexit, πώς θα μπορούσε να είναι σωστό να αποσύρουμε από το τραπέζι την επιλογή του συμβιβασμού μεταξύ Ευρώπης και Βρετανίας ώστε η Βρετανία να παραμείνει εντός μιας μεταρρυθμισμένης Ευρώπης;» διερωτήθηκε.

Ο Μπλερ διετέλεσε πρωθυπουργός για μια δεκαετία, μέχρι το 2007. Επιθυμούσε την είσοδο της Βρετανίας στην Ευρωζώνη και θεωρούσε ότι το Λονδίνο θα πρέπει να ηγηθεί εντός της Ε.Ε. και όχι να αποχωρήσει από αυτήν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ