Κοσμος

Στο «σφυρί» ιστορικός σάκος με εξωγήινη σκόνη (εικόνες, video)

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
USA: Price for Apollo 11 moon dust bag expected to skyrocket at auction

Σχεδόν 4 εκατ. δολάρια αναμένεται να πιάσει σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s ένας σάκος που χρησιμοποιήθηκε από τον Αμερικανό αστροναύτη Νιλ Άρμστρονγκ για τη μεταφορά πίσω στη Γη των πρώτων δειγμάτων σκόνης από τη Σελήνη. Το αντικείμενο τίθεται προς πώληση, μαζί με άλλα αναμνηστικά από την αμερικανική διαστημική ιστορία, και αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των συλλεκτών.

Ο πλειστηριασμός στον οίκο Sotheby's περιλαμβάνει και το σχέδιο πτήσης του διαστημόπλοιου Apollo 13, με διορθώσεις από τους αστροναύτες, μια στολή αστροναύτη που είχε φορέσει ο Αμερικανός Γκας Γκρίσομ, καθώς και φωτογραφίες της Σελήνης από τη NASA.

Τα αντικείμενα θα τεθούν προς πώληση στις 20 Ιουλίου, 48 χρόνια από την πρώτη προσγείωση διαστημόπλοιου στο φεγγάρι.

Ο σάκος που χάθηκε

Η τύχη του σάκου, ο οποίος έχει διαστάσεις 30 x 22 εκατοστά περίπου και φέρει την επιγραφή «Επιστροφή Σεληνιακού Δείγματος» (LUNAR SAMPLE RETURN), αγνοείτο για δεκαετίες. Είχε χαθεί μετά την επιστροφή του Άρμστρονγκ και του πληρώματος του Apollo 11, τον Ιούλιο του 1969.

«Για πολλά χρόνια είχε ξεμείνει σ' ένα κουτί, χωρίς ετικέτες, στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον του Χιούστον» ανέφερε την Τετάρτη η αντιπρόεδρος του οίκου και επικεφαλής ειδικός σύμβουλος Κασσάνδρα Χάτον.

Όπως είπε, επανεμφανίστηκε στο γκαράζ του διευθυντή ενός μουσείου στην πολιτεία Κάνσας, του Μαξ Άρι, ο οποίος καταδικάστηκε για την κλοπή του το 2014, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Ο σάκος κατασχέθηκε στη συνέχεια από την υπηρεσία ασφάλειας αεροσκαφών, η οποία είχε προσπαθήσει να τον πουλήσει μέσω πλειστηριασμών τρεις φορές, χωρίς όμως επιτυχία, ώσπου αγοράστηκε το 2015 έναντι 995 δολαρίων (873 ευρώ) από μια δικηγόρο στο Σικάγο, ονόματι Νάνσι Λι Κάρλσον. Αυτή ήταν που έστειλε τον σάκο στη NASA, ζητώντας να μάθει αν είναι αυθεντικός. Στα εργαστήρια της Υπηρεσίας διαπιστώθηκε ότι έφερε ακόμα ίχνη σκόνης από το Φεγγάρι. Τότε, ελήφθη η απόφαση το αντικείμενο να μην επιστραφεί. Ακολούθησε διαμάχη στα δικαστήρια, με τον σάκο να επιστρέφεται στην κάτοχό του. Η δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση, άνοιξε τον δρόμο για την προσέλκυση αγοραστών μέσω δημοπρασίας, με τη δικηγόρο να ανάβει το «πράσινο» φως για να βγει στο… σφυρί το ιστορικής αξίας αντικείμενο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ