Κοσμος

Αποκάλυψη BBC: Φθηνότερο κατά 300.000 λίρες περίβλημα τοποθετήθηκε στον Πύργο Γκρένφελ

Καθοριστική για την τραγωδία ήταν η απόφαση που πάρθηκε για την εξοικονόμηση χρημάτων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
361512-748436.jpg
EPA/WILL OLIVER

Σύμφωνα με το BBC και αποκλειστικά έγγραφα που επικαλείται ότι έχει στην κατοχή του, ο Πύργος Γκρένφελ υπέστη το 2014 μία ανακαίνιση , κατά την οποία τοποθετήθηκε φθηνότερο, κατά περίπου 300.000 λίρες, περίβλημα.

Ειδικότερα, στον Πύργο φέρεται να τοποθετήθηκε επίστρωση αλουμινίου η οποία είναι λιγότερο ανθεκτική στη φωτιά, συγκριτικά με τον ψευδάργυρο που προηγουμένως υπήρχε στο περίβλημα του κτιρίου. 

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του BBC, αρχικά υπήρχε πρόβλεψη να τοποθετηθεί στο κτίριο επένδυση ψευδαργύρου με πυρήνα πυροπροστασίας. Ωστόσο, το κόστος φαίνεται να ήταν πολύ μεγάλο και, ως εκ τούτου, το δημοτικό συμβούλιο Κένσινγκτον - Τσέλσι και η τοπική οργάνωση ενοικιαστών αποφάσισαν να τοποθετήσουν το οικονομικότερο υλικό, ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο υλικό που χρησιμοποιήθηκε φέρεται να διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση της φωτιάς, η οποία υπενθυμίζεται πως προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 80 ανθρώπων.

Μάλιστα, οι ένοικοι φέρεται αν γνώριζαν ότι στο κτίριο θα τοποθετούνταν επένδυση ψευδαργύρου.

Αξίζει να επισημανθεί πως παρά τοπ γεγονός πως οι δύο τύποι υλικού φαινομενικά έχουν την ίδια αντοχή στη φωτιά, κατά τη διάρκεια των σχετικών ελέγχων που διενήργησε η αστυνομία, αποδείχθηκε ότι το εν λόγω υλικό, το αλουμίνιο, καιγόταν ολοσχερώς και χαρακτηρίστηκε «ακατάλληλο για τέτοιου τύπου κτίρια». 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ