Κοσμος

«Όχι» άλλες δολοφονίες στο όνομα των «ιερών αγελάδων»

Ινδουιστές σκοτώνουν μουσουλμάνους και «ανέγγιχτους» της κάστας «Νταλίτ»  

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
361368-748256.jpg
Majid Saeedi / Stringer/GETTY-IDEAL IMAGES

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι τις δολοφονίες και τα  λιντσαρίσματα μουσουλμάνων και μελών άλλων μειονοτήτων που διαπράττονται στη χώρα του στο όνομα της προστασίας της ιερής αγελάδας.

«Το να σκοτώνεις ανθρώπους στο όνομα της λατρείας της αγελάδας δεν είναι αποδεκτό», δήλωσε με ιδιαίτερη καθυστέρηση ο εθνικιστής ινδουιστής ηγέτης στη διάρκεια ομιλίας του στο Αχμενταμπάντ, στο κρατίδιο Γκουζαράτ (δυτική Ινδία), απ' όπου κατάγεται και το οποίο διοικούσε για καιρό.

ιερές αγελάδες

Το φαινόμενο των φόνων στο όνομα της προστασίας των αγελαδών παρατηρείται εδώ και δύο χρόνια στην Ινδία του 1,25 δισεκατομμυρίου. Τα θύματα είναι κυρίως μουσουλμάνοι και μέλη της κατώτατης κάστας των ανέγγιχτων  νταλίτ. Οι φόνοι που διαπράττονται από αυτόκλητες πολιτοφυλακές προστασίας των αγελάδων. Τουλάχιστον δέκα μουσουλμάνοι λιντσαρίστηκαν ή σκοτώθηκαν δημόσια από τον Απρίλιο στην Ινδία.

Ο Μόντι παρέμενε σιωπηλός για το θέμα αυτό εδώ και σχεδόν έναν χρόνο. Οι επικριτές του τον κατηγορούν ότι στην καλύτερη περίπτωση κλείνει τα μάτια και βλέπουν σ' αυτές τις βιαιότητες έναν τρόπο με τον οποίο η ινδουιστική πλειοψηφία επιβάλλει τον νόμο της στις μειονότητες.

«Κανένας δεν έχει το δικαίωμα σ' αυτή τη χώρα να παίρνει τον νόμο στα χέρια του. Η βία ουδέποτε ήταν και δεν θα είναι ποτέ μέσο επίλυσης έστω και του παραμικρού προβλήματος», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ινδίας.

Η δήλωση αυτή γίνεται μερικές ημέρες έπειτα από έναν νέο φόνο μουσουλμάνου, ο οποίος δολοφονήθηκε μέσα σ' ένα τρένο που είχε ξεκινήσει από το Νέο Δελχί. Ο Τζουναΐντ Καν, 15 ετών, και οι συνταξιδιώτες του είχαν κατηγορηθεί από τους ανθρώπους που τους επιτέθηκαν ότι μετέφεραν αγελαδινό κρέας --η κατανάλωση του οποίου θεωρείται βλασφημία από πολλούς ινδουιστές.

ιερές αγελάδες

Η αστυνομία συνέλαβε τέσσερις άνδρες για την επίθεση αυτή ενώ ο κύριος ύποπτος ταυτοποιήθηκε, αλλά εξακολουθεί να διαφεύγει. Χθες Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα λιντσαρίσματα αυτά σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ινδίας με το σύνθημα «Όχι στο όνομά μου».

Οργανώσεις υποστήριξης των ανθρώπινων δικαιωμάτων κατήγγειλαν μια κουλτούρα «ατιμωρησίας» έναντι των υπευθύνων για τα εγκλήματα αυτά και κάλεσαν την εθνικιστική ινδουιστική κυβέρνηση να παρέμβει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ