Κοσμος

Απεβίωσε ο Αμερικανός φοιτητής «αιχμάλωτος» της Βορείου Κορέας (video, εικόνες)

Οργισμένος ο Ντόναλντ Τραμπ με την «κτηνωδία του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Απεβίωσε ο Αμερικανός φοιτητής, ο οποίος έζησε αιχμάλωτος και φυλακισμένος για περισσότερους από 15 μήνες στη Βόρεια Κορέα και ο οποίος είχε επαναπατριστεί μόλις πριν από μία εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες σε κωματώδη κατάσταση.

Ότο Γουόρμπιερ

Ο μόλις 22 ετών, Ότο Γουόρμπιερ,  είχε καταδικαστεί από Ανώτατο Δικαστήριο της Βόρειας Κορέας σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα για «εχθρικές δραστηριότητες και συνωμοσία». Συγκεκριμένα, καταδικάστηκε για τη κλοπή μιας προπαγανδιστικής πινακίδας από ξενοδοχείο της Βορείου Κορέας.

Απελευθερώθηκε στις 13 Ιουνίου, έπειτα από διαπραγματεύσεις των δύο χωρών, αλλά και για ανθρωπιστικούς λόγους καθώς βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση για ένα χρόνο. Το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ διατείνεται ότι ο Αμερικανός φοιτητής προσεβλήθη από τροφική δηλητηρίαση, αλλά η οικογένειά του πιστεύει ακράδαντα ότι υπέστη «τρομακτικά βασανιστήρια» κατά τη διάρκεια της κράτησής του. Ομάδα Αμερικανών γιατρών αμφισβητεί την εκδοχή της Βορείου Κορέας.

«Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσουμε ότι ο γιος μας, Ότο Γουόρμπιερ, ολοκλήρωσε το ταξίδι της επιστροφής στο σπίτι του. Περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του ο Ότο απεβίωσε στις 2:20 μμ», ανέφερε η λιτή ανακοίνωση της οικογένειας Γουόρμπιερ. Ο φοιτητής οικονομικών του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Κορέα με την ιδιότητα του τουρίστα. Ένα μήνα μετά τη σύλληψή του είχε εμφανισθεί δακρυσμένος και καταπονημένος σε συνέντευξη Τύπου στην Πιονγκγιάνγκ κατά την οποία ομολόγησε το «έγκλημά» του.

Οργή Τραμπ  

Την καταδίκη του για την «κτηνωδία του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ» εξέφρασε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή τον θάνατο του 22χρονου Αμερικανού φοιτητή.

Στην ανακοίνωσή του, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του φοιτητή, ενώ υποστήριξε ότι ο θάνατος του 22χρονου ενισχύει την αποφασιστικότητά του να αποτρέψει τον χαμό αθώων ανθρώπων «στα χέρια καθεστώτων που δεν σέβονται το κράτος δικαίου και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Ότο Γουόρμπιερ