Κοσμος

Τουρκία: 25 χρόνια φυλακή σε βουλευτή της αντιπολίτευσης

Για δήθεν κατασκοπεία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε 25 χρόνια ειρκτή για «κατασκοπεία» καταδικάστηκε χτες Τετάρτη ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (κεμαλικό) κ. Ενίς Μπερμπέργογλου.

Ο κ. Μπερμπέρογλου θεωρήθηκε ότι ήταν αυτός που έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που έδειχνε φορτηγά της μυστικής υπηρεσία ΜΙΤ να μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό στη συριακή αντιπολίτευση, ίσως και στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Το βίντεο, που θεωρήθηκε ότι υπονόμευε τη διεθνή θέση της χώρας, έπαιξε στο σάιτ της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», τα κύρια στελέχη της οποίας από τότε καταδιώχτηκαν και φυλακίστηκαν ή φυγοδικούν. 

Υπενθυμίζεται ότι από το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου και μετά, το ημι-δικτατορικό καθεστώς Ερνογάν έχει κάνει μισό εκατομμύριο συλλήψεις κι έχει αλλάξει το Σύνταγμα επί το αυταρχικότερο. 150.000 άνθρωοι έχουν φυλακιστεί κα/ή έχουν χάσει τη δουλειά τους, ιδίως σε στρατό, αστυνομία, δικαιοσύνη, μίντια και εκπαίδευση, ενώ αδιευκρίνιστος αριθμός έχει διαφύγει στο εξωτερικό. Η βουλευτική ασυλία δεν ισχύει πια, ενώ η χώρα βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση ανάγκης.