Κοσμος

Άλλος για τη θέση της Μέι; (εικόνες)

Ποιοι εποφθαλμιούν το θρόνο των Τόριδων;

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
358176-741997.jpg
Chris J Ratcliffe / Stringer/ GETTY-IDEAL IMAGES

Η Τερέζα Μέι έπαιξε ριψοκίνδυνα με το χαρτί των εκλογών και «κάηκε». Το κόμμα των Συντηρητικών πήρε την πρωτιά, αλλά με πρωτοφανείς απώλειες στις εκλογές της 8ης Ιουνίου, τις οποίες προκάλεσε η ίδια η Τερέζα Μέι. Ο αντίπαλός της και επικεφαλής του κόμματος των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ζητά την παραίτησή της. Υποστηρίζει ότι η Μέι έχασε την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος. Οι Τόριδες αναρωτιούνται πότε η αρχηγός τους θα αποφασίσει να κλείσει πίσω της την πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι Συντηρητικοί επιστρέφουν στο σημείο που βρίσκονταν πριν από λίγους μήνες. Στο σημείο της αναζήτησης νέου αρχηγού και οι «μνηστήρες» είναι περισσότεροι από την τελευταία κούρσα για την ηγεσία του κόμματος.

Μπόρις Τζόνσον

Μπόρις Τζόνσον: ήταν ο «αγαπημένος» του κόμματος στο τελευταίο συνέδριο μέχρι που αποφάσισε ο ίδιος να αποσυρθεί από την κούρσα έχοντας δεχθεί τα πισώπλατα χτυπήματα του επιστήθιου φίλου του, Μάικλ Γκόουβ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην Δήμαρχος του Λονδίνου έχει ήδη βγει στο κυνήγι της αναζήτησης υποστηρικτών για να διεκδικήσει το στέμμα των Συντηρητικών. Ωστόσο, η σύντομη θητεία στο υπουργείο Εξωτερικών ανέδειξε τα προβλήματα του να έχεις έναν εκκεντρικό και απρόβλεπτο άνθρωπο σε θέση ευθύνης και εξουσίας.  

Άμπερ Ραντ

Άμπερ Ραντ: Η υπουργός Εσωτερικών θεωρείται το «αστέρι» της προεκλογικής διαδικασίας των Συντηρητικών. Έλαμψε και κέρδισε τις εντυπώσεις στη θέση της Τερέζα Μέι στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τον Κόρμπιν πριν από τις εκλογές. Ωστόσο, απέσπασε ελάχιστες ψήφους για να θεωρηθεί μια αξιόπιστη επιλογή για την ηγεσία του κόμματος.

Ντέιβιντ Ντέιβις: Δεν τα κατάφερε με αντίπαλο τον Ντέιβιντ Κάμερον . Ως υπουργός αρμόδιος για θέματα Brexit αισθάνεται έτοιμος για μια δεύτερη ευκαιρία. Είναι ένας πολιτικός αγαπητός στο κόμμα του, χαίρει σεβασμού, αλλά σύμφωνα με τον Independent η επιπολαιότητά του τον έχει βάλει πολλές φορές σε μπελάδες.

Φίλιπ Χάμοντ: Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας ήταν από τους απόντες της προεκλογικής περιόδου. Η Τερέζα Μέι απομόνωσε τον Χάμοντ, ένθερμο υποστηρικτή της παραμονής της χώρας στην ΕΕ. Εάν η Μέι κέρδιζε την αυτοδυναμία ο Φίλιπ Χάμοντ θα έβλεπε σίγουρα την πόρτα της εξόδου. Τώρα  όμως η Τερέζα Μέι χρειάζεται τα «ασφαλή χέρια» του υπουργού της.

Μάικλ Φάλον

Μάικλ Φάλον: Σταθερή και αδιατάρακτη αξία δίπλα σε όλους τους ηγέτες του Συντηρητικού κόμματος που έχει υπηρετήσει. Ωστόσο, δεν έχει δοκιμαστεί ως ηγέτης. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν έχει τη φιλοδοξία να γίνει αρχηγός του κόμματος πόσω μάλλον την ηγεσία της χώρας σε μια δύσκολη μεταβατική φάση όπως αυτή των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Μάικλ Γκόουβ: Έχει την κακή φήμη ότι πρόδωσε τον φίλο του Μπόρις Τζόνσον. Ελπίζει να έχει ξεχαστεί αυτό που έκανε στον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου και να θυμούνται όλοι τα πικρά λόγια του για την Μέι. Ο Γκόουβ δεν είναι από αυτούς που θα αφήσουν να χαθεί η ευκαιρία διεκδίκησης του θρόνου των Συντηρητικών.

Λίαμ Φοξ

Λίαμ Φοξ: Ο βετεράνος των διεκδικήσεων της ηγεσίας του κόμματός του με λίγους πιστούς συμμάχους στα πίσω έδρανα της Βουλής των Κοινοτήτων. Ένθερμος υποστηρικτής του Brexit, ο οποίος δεν έχει πείσει ότι έχει τα προσόντα για τη δουλειά. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ