Κοσμος

Μαδούρο: Δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα

Υποχώρηση του προέδρου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα που σχεδιάζει ο ίδιος, προανάγγειλε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κ. Νίκολας Μαδούρο.

«Θα το προτείνω ξεκάθαρα: το νέο Σύνταγμα θα πάει σε […] δημοψήφισμα, ώστε ο λαός να είναι  που θα πει αν συμφωνεί ή όχι με το νέο, ενισχυμένο» κείμενο, είπε ο κ. Μαδούρο, κατά τη διάρκεια εμφάνισης στην κρατική τηλεόραση, χωρίς όμως να περοσδιορίσει ημερομηνία.

Η προαναγγελία έγινε μετά την προειδοποίηση της ανώτατης εισαγγελέως κ. Λουίζας Ορτέγκα, ότι τυχόν αναμόρφωση του Συντάγματος χωρίς λαϊκή συμμετοχή θα μπορούσε να εξαλείψει τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα. Η κ. Ορτέγκα προσέθεσε πως θα κινηθεί νομικά κατά της προσπάθειας να ξαναγραφτεί μονομερώς το Σύνταγμα.

Η μέχρι τώρα μεθόδευση ήταν να γίνουν εκλογές στο τέλος του τρέχοντος μήνα για στελέχωση της ειδικής Εθνοσυνέλευσης, που θ΄ αναθεωρήσει το Σύνταγμα. Η αντιπολίτευση λέει πως ο κ. Μαδούρο θα επιχειρήσει να αναθεωρήσει το Σύνταγμα με βάση τα συμφέροντά του, τοποθετώντας υποστηρικτές του στη Συνταγματική Εθνοσυνέλευση. Τώρα ο πρόεδρος φαίνεται ότι υποχωρεί.  

Υπενθυμίζεται ότι η Βενεζουέλα πλήττεται από βαθιά και πολυετή ύφεση, ενώ ο υπερπληθωρισμός ευτελίζει περαιτέρω τα μικρά εισοδήματα των πολιτών. Οι εισαγωγές έχουν καταρρεύσει, υπάρχουν χρόνιες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, ενώ η μαύρη αγορά ακμάζει. Η κοινωνία είναι διαιρεμένη ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του αριστερού προέδρου κ. Μαδούρο. Εδώ και δυο περίπου έχουν ξεσπάσει βίαιες αντικυβερνητικές ταραχές (φωτογραφία), με τουλάχιστον 62 νεκρούς.