Κοσμος

ΕΕ και η Κίνα θα στηρίξουν τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα ότι και αν κάνει ο Τραμπ

Μετά τα δημοσιεύματα ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
356931-739664.jpg
Getty - Ideal Images

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα θα στηρίξουν την συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα στη Σύνοδο που θα διεξαχθεί στα τέλη της εβδομάδας στις Βρυξέλλες, ανεξαρτήτως της απόφασης που θα λάβει ο Ντόναλντ Τραμπ, είπε σήμερα ένας υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Θα εκδώσουμε μια κοινή δήλωση για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα, που καταγράφουν από τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα επιβεβαιώσουν ότι θα εφαρμόσουν τη συμφωνία» επισήμανε ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

H EE και η Κίνα θα έχουν συνομιλίες την Πέμπτη και την Παρασκευή στη βελγική πρωτεύουσα με στόχο να ενισχύσουν τους δεσμούς τους ενώπιον της αβεβαιότητας που προκαλεί ο Ντόναλντ Τραμπ, ιδίως στο θέμα του κλίματος.

Πολλά αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους προτίθεται να αποσυρθεί από τη συμφωνία του Παρισιού, ο ίδιος ωστόσο σε ένα tweet που έστειλε σήμερα περιορίστηκε να υποσχεθεί ότι θα κοινοποιήσει την απόφασή του «εντός των επόμενων ημερών».

Η απόσυρση των ΗΠΑ θα συνιστούσε ένα πραγματικό πλήγμα για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, μόλις ενάμισι χρόνο μετά την ευφορία που προκάλεσε η υιοθέτηση τον Δεκέμβριο του 2015 της συμφωνίας του Παρισιού.

Ερωτηθείς σχετικά σήμερα για αυτό το θέμα, σε μια ενημέρωση δημοσιογράφων, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Ενέργειας, Μάρος Σέφκοβιτς, δήλωσε ότι γνωρίζει τις φήμες που κυκλοφορούν μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα αμερικανική διοίκηση.

«… Υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες από τους εταίρους μας στον κόσμο, στην Αφρική, την Κίνα, προκειμένου η Ευρώπη να επιβεβαιώσει τον ηγετικό της ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια» τόνισε ο Σέφκοβιτς.

Και η «Ευρώπη είναι έτοιμη να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Σίγουρα θα τα κάνουμε» συνέχισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, τονίζοντας ότι «δεν θα έλθει το τέλος της ανθρωπότητας» εάν οι ΗΠΑ αποσυρθούν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ