Κοσμος

«Έφυγε» ο πρώην δικτάτορας του Παναμά, Μανουέλ Νοριέγκα (εικόνες)

Συνεργάστηκε με τη CIA, ανατράπηκε από τον αμερικανικό στρατό το 1989

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ηγεσία του Παναμά ανακοίνωσε ότι απεβίωσε ο πρώην δικτάτορας της χώρας, Μανουέλ Νοριέγκα, ο οποίος ανατράπηκε από την εξουσία το 1989 με παρέμβαση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Μανουέλ Νοριέγκα γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1934 στην πόλη του Παναμά και σε ηλικία πέντε ετών τον εγκατέλειψαν οι γονείς του και τον ανέθρεψε η θεία του, Λουΐζα.

Μανουέλ Νοριέγκα

Δεν κατάφερε να περάσει στην ιατρική σχολή και ακολούθησε στρατιωτική εκπαίδευση. Το 1970 προήχθη στη θέση του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, ενώ φέρεται να ήταν έμμισθος συνεργάτης της CIA για υποθέσεις κατασκοπείας.

Το 1983 έγινε στρατηγός, ανέλαβε τη διοίκηση του στρατού του Παναμά και διαδέχτηκε τον δικτάτορα Ομάρ Τορίγιος, που είχε σκοτωθεί το 1981 σε αεροπορικό δυστύχημα, διατηρώντας την εξουσία έως το 1990. Ο Νοριέγκα απέδωσε το ρήγμα στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ στην άρνησή του να συνδράμει σε σαμποτάζ κατά της αριστερής κυβέρνησης στη Νικαράγουα.

Μανουέλ Νοριέγκα

Τον Φεβρουάριο του 1989 οι Αμερικανοί κατηγόρησαν τον Νοριέγκα για εκβιασμό, ξέπλυμα χρήματος και λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Στις 20 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς, με εντολή του Τζορτζ Μπους, οι Αμερικανοί ανέτρεψαν με στρατιωτική επέμβαση τον Νοριέγκα, ο οποίος παραδόθηκε δέκα ημέρες αργότερα, αφού είχε καταφύγει στη  διπλωματική αποστολή του Βατικανού στην πόλη του Παναμά.

Μανουέλ Νοριέγκα

Στις 16 Σεπτεμβρίου 1991 άρχισε η δίκη του Νοριέγκα σε αμερικανικό έδαφος και στις 10 Απριλίου 1992, του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 40 ετών για οκτώ κατηγορίες που αφορούσαν σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών και εκβιασμούς. Αργότερα η ποινή του μειώθηκε σε 20 χρόνια, αλλά οι δικαστικές του περιπέτειες συνεχίστηκαν. Καταδικάστηκε ερήμην στο Παρίσι και στον Παναμά για ανθρωποκτονία, διαφθορά και διασπάθιση δημόσιου χρήματος.