- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δε βγαίνει τελικά ο στρατός στους δρόμους της Μπραζίλιας
Το διάταγμα με το οποίο είχε δώσει εντολή προχτές Τετάρτη ν΄ αναπτυχτεί στρατός στην Μπραζίλια -όταν ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων εναντίον του και υπέστησαν ζημιές πολλά υπουργεία- ανακάλεσε χτες αργά το βράδυ ο πρόεδρος της Βραζιλίας κ. Μισέλ Τέμερ.
Λεπτομερέστερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ:
«"Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ακύρωσε το διάταγμα της 24ης Μαΐου 2017, το οποίο εξουσιοδότησε την καταφυγή στις ένοπλες δυνάμεις για να εξασφαλιστεί η τήρηση του νόμου και της τάξης στο ομοσπονδιακό διαμέρισμα", ανέφερε η Εφημερίδα της Κυβέρνησης σε έκτακτη έκδοσή της.
Η πλειονότητα των υπουργείων τελούσαν υπό επιτήρηση τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, αλλά οι στρατιώτες άρχισαν να αποσύρονται λίγα λεπτά μετά την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος, όπως διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η ανάπτυξη του στρατού χθες προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Βραζιλία, χώρα όπου ακόμη δεν έχουν επουλωθεί οι πληγές από τις δεκαετίες στρατιωτικής δικτατορίας (1964-1985), παρότι έχει γίνει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, ειδικά για να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Αυγούστου του 2016. Ακόμη και πολιτικοί σύμμαχοι του Τέμερ ενοχλήθηκαν έντονα από την κίνηση κάνοντας λόγο περί ενός ακραίου μέτρου.
Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα Μπραζιλία ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη μια τεράστια διαδήλωση εναντίον του προέδρου. Συνολικά 49 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας από σφαίρα, επτά άνθρωποι συνελήφθησαν, ενώ ζημιές υπέστησαν οι κτιριακές εγκαταστάσεις οκτώ υπουργείων και ο καθεδρικός της Μπραζίλιας (ένα από τα πιο γνωστά αρχιτεκτονικά έργα του Όσκαρ Νιεμέγερ), σύμφωνα με τις αρχές.
Στην κινητοποίηση αυτή, την οποία κάλεσαν πολλά συνδικάτα και το Κόμμα Εργαζομένων (PT, κεντροαριστερά), με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του Τέμερ—σε βάρος του οποίου υπάρχουν σοβαρές κατηγορίες για διαφθορά—συμμετείχαν πάνω από 35.000 άνθρωποι σύμφωνα με τις αρχές, ή 100.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές.
Το υπουργείο Γεωργίας χρειάστηκε να εκκενωθεί έπειτα από πυρκαγιά που ξέσπασε μέσα σε μια αίθουσά του, κάτι που οι αρχές επέρριψαν σε διαδηλωτές.
Το διάταγμα που προέβλεπε την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων υπογράφτηκε χθες το απόγευμα και κινητοποιήθηκαν τουλάχιστον 1.500 άνδρες.
"Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς τάξη. Το χάος δεν θα γίνει ανεκτό. Δεν θα ανεχθούμε διαδηλώσεις που εκτραχύνονται σε βανδαλισμούς και βίαιες ενέργειες", δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Βραζιλίας, ο Χαούλ Ζούνγκμαν, λίγη ώρα μετά την ακύρωση του διατάγματος.
Τα επεισόδια ξέσπασαν ενώ το πλήθος κατευθυνόταν προς το προεδρικό μέγαρο για να απαιτήσει την παραίτηση του Τέμερ και την ακύρωση των μέτρων λιτότητας: η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να προχωρήσουν, ενώ κουκουλοφόροι απάντησαν πετώντας πέτρες.
Κατόπιν ορισμένοι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε μια αίθουσα μέσα στο υπουργείο Γεωργίας κι ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με αστυνομικούς».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προφυλακίστηκαν καπετάνιος και τα 7 μέλη του πληρώματος
Η πολιτική αφορά περίπου 600.000 παιδιά
Ο ένας συνδέεται με μυστικές υπηρεσίες
Οι ομοιότητες της ηρωίδας του μυθιστορήματος με την ηθοποιό
Η κοπέλα που έγινε γνωστή από τα τρολς που την βάφτισαν ως την ασχημότερη γυναίκα του κόσμου, απαντά σε απειλές κατά της ζωής της
Προειδοποίησε πως η Ελλάδα πρέπει να κάνει πίσω και να σταματήσει να εξοπλίζει νησιά που βρίσκονται σε μη στρατιωτικό καθεστώς
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή συμφωνία στην παγκόσμια ιστορία», δηλώνει ο Τραμπ
Πότε αναμένεται να πάρει εξιτήριο
Οι πολεμικές επιχειρήσεις αυξάνουν κατακόρυφα τους κινδύνους για τα ναυτικά πληρώματα
Η προσπάθεια να μειωθούν τα τροχαία
«Δεν ξεκινάμε από την υπόθεση ότι πρόκειται για τεχνική βλάβη, αλλά για σκόπιμη ενέργεια»
Η σύγκρουση με φορτηγό
Αγωνία για τους περισσότερους από 3.000 αγνοούμενους
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Οι πρώτες φωτογραφίες με το νεογέννητο παιδί του
Η συνέντευξη στον Πιρς Μόργκαν
Συναγερμός στις αρχές
Το χρονικό της υπόθεσης
Οι Σοσιαλδημοκράτες φαβορί για μια ακόμα φορά στη Σουηδία
Κατασυκοφάντησε τους Μακρόν, αποθέωσε τον Πούτιν, τώρα κατηγορεί τη χήρα του Τσάρλι Κερκ για τη δολοφονία του. Έχει παραφρονήσει ή απλώς θησαυρίζει και γελάει με όσους την πιστεύουν;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.