Κοσμος

Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Η τρομοκρατία πρέπει να σταματήσει (εικόνες)

Βλοσυρός και επικριτικός με όλους όσοι «οφείλουν τεράστια χρηματικά ποσά»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
356044-737941.jpg
EPA/ARMANDO BABANI EPA/STEPHANIE LECOCQ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησε να σταματήσει η τρομοκρατία εν τη γενέσει της. Στην ομιλία του ενώπιον των κρατών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ) στις Βρυξέλλες ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Συμμαχία προωθεί χρόνια τώρα την ασφάλεια και την ειρήνη και πρέπει πλέον να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση θεμάτων όπως η μετανάστευση, η τρομοκρατία και η ρωσική απειλή.

Ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 22 θυμάτων, παιδιών και ενηλίκων, της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ, την οποία αποκάλεσε «θηριωδία».

Την ίδια ώρα ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν εξαιρετικά επικριτικός απέναντι στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που «οφείλουν τεράστια χρηματικά ποσά». Επανέλαβε την πάγια θέση για ισοκατανομή των οικονομικών βαρών και των αμυντικών δαπανών μεταξύ των κρατών μελών της Συμμαχίας.

Αποφασίστηκε, επίσης, ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα συνδράμει στην εκστρατεία με επικεφαλής τις ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους.

 Η τρομοκρατία πρέπει να σταματήσει

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε για πρώτη φορά με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες, ανάμεσά τους και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Το κλίμα κατά τη συνάντηση Τραμπ-Μακρόν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες χαρακτηρίζεται ψυχρό και αμήχανο.

Απαράδεκτη η διαρροή πληροφοριών από τους NYT για το Μάντσεστερ

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε θέλει να προσάγει στη δικαιοσύνη όσους διέρρευσαν πληροφορίες που αφορούσαν την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ, επιβεβαιώνοντας την «ειδική σχέση» της Ουάσινγκτον με το Λονδίνο.

 Η τρομοκρατία πρέπει να σταματήσει

«Ζητώ από το υπουργείο Δικαιοσύνης και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες να ξεκινήσουν μια πλήρη έρευνα" για τις διαρροές στον Τύπο και, αν κριθεί απαραίτητο "οι υπαίτιοι θα διωχθούν" εφαρμόζοντας κατά γράμμα τη νομοθεσία», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, απαντώντας στην οργή της Βρετανίας για τις ευαίσθητες πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από Αμερικανούς ενώ είναι ακόμη σε εξέλιξη η έρευνα των βρετανικών αρχών.

«Δεν υπάρχει άλλη σχέση που να εκτιμούμε περισσότερο από την ειδική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας", πρόσθεσε.

Η εφημερίδα New York Times δημοσίευσε την Τετάρτη φωτογραφίες της βρετανικής αστυνομίας που δείχνουν τμήματα της βόμβας που εξερράγη το βράδυ της Δευτέρας στο Μάντσεστερ.

Νωρίτερα, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είχε δηλώσει ότι, με την ευκαιρία της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, «θα πει ξεκάθαρα στον πρόεδρο Τραμπ ότι οι πληροφορίες που μοιράζονται μεταξύ τους οι υπηρεσίες (των δύο χωρών) θα πρέπει να παραμένουν απόρρητες».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ