Κοσμος

Ημέρα της Ευρώπης: Χρειαζόμαστε μια ΕΕ ακόμη πιο κοντά στον πολίτη

Το μήνυμα της ημέρας από τον Γιώργο Ντάση,  πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σήμερα είναι η ημέρα που γιορτάζει το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης, το όραμα της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών, η ελπίδα να μην ξαναζήσει αυτή η ήπειρος άλλο πόλεμο. Για το ημέρα της Ευρώπης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Γιώργος Ντάσης, υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να ανακτήσει ο Ευρωπαίος πολίτης τη χαμένη του εμπιστοσύνη στην ΕΕ και στους θεσμούς της.

Αναλυτικά το κείμενο του προέδρου της ΕΟΚΕ:

Πριν από 67 χρόνια, στις 9 Μαΐου του 1950, τέθηκαν οι βάσεις της δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Robert Schuman σηματοδότησε μια νέα πορεία προς την Ευρωπαϊκή ενοποίηση, προτείνοντας την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ). Η ΕΚΑΧ έμελλε να είναι μόνο η αρχή, καθώς λίγα χρόνια αργότερα με τη Συνθήκη της Ρώμης το 1957 επισφραγίστηκε η δημιουργία της ΕΕ. Σήμερα, μας δίνεται η ευκαιρία να γιορτάσουμε και να θυμηθούμε τα επιτεύγματα της ΕΕ αλλά ταυτόχρονα να οραματιστούμε το μέλλον και να κοιτάξουμε κατάματα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες της Ευρώπης.

Είναι γεγονός ότι σπανίως πλέον γίνονται αναφορές στις επιτυχίες της Ένωσης, ενώ οι κατακτήσεις της κοντεύουν να ξεχαστούν. Κοιτάζοντας όμως το παρελθόν, μόνο υπερήφανοι μπορούμε να είμαστε για όλα όσα η ΕΕ έχει καταφέρει. Η ειρήνη, η δυνατότητα να ζούμε ελεύθεροι, η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών και αγαθών και τα 50 χρόνια οικονομικής και κοινωνικής προόδου είναι μόνο μερικά από τα επιτεύγματα που απολαύσαμε και απολαμβάνουμε μέχρι σήμερα. Έχουμε υποχρέωση να υπενθυμίζουμε στον κόσμο ότι αυτές οι κατακτήσεις δεν ήρθαν ουρανοκατέβατες αλλά τις οφείλουμε σ' αυτήν ακριβώς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλωστε, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ούτε καν η ειρήνη.

Παρόλα αυτά οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι από το 2009 και έπειτα κάποιες από τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ, όπως η αλληλεγγύη, ξεχάστηκαν. Ακόμη, τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες μιας τρομερής αύξησης της ξενοφοβίας, της ρατσιστικής και φασιστικής ρητορικής ενώ παρατηρούμε τα εθνικολαϊκιστικά κόμματα να κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος, διευρύνοντας μάλιστα το ακροατήριό τους. Για να αντιμετωπιστεί όμως αυτή η ραγδαία άνοδος του αντιευρωπαϊκού αισθήματος, η ΕΕ πρέπει να λάβει θαρραλέες αποφάσεις που θα τη βγάλουν από το αδιέξοδο και από την περιδίνηση των κρίσεων. Η χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών μπορεί να ανακτηθεί μόνο εάν οι αποφασίζοντες και οι ηγέτες των κρατών-μελών εφαρμόσουν απτές και ξεκάθαρες ενέργειες που θα αποδεικνύουν ότι η Ένωση βρίσκεται κοντά στους πολίτες της. Είναι θλιβερό στην Ευρώπη του 2017, άνθρωποι να πεθαίνουν από την πείνα και οι φτωχοί να γίνονται φτωχότεροι. Πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι χρειαζόμαστε μια κοινωνική οικονομία της αγοράς, παίρνοντας μέτρα για την αναδιανομή του πλούτου και ενισχύοντας την κοινωνική διάσταση του οικονομικού μας μοντέλου.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΕΟΚΕ έχει ήδη από καιρό καταθέσει εφικτές προτάσεις όπως η αμοιβαιοποίηση του χρέους των κρατών-μελών της ΕΕ και η εξασφάλιση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τους πολίτες της ΕΕ. Εξάλλου, έπειτα από σχετικό αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΕΟΚΕ θα έχει την ευκαιρία να καταγράψει και να διατυπώσει τις προτάσεις της για το μέλλον της Ευρώπης μέσω της Γνωμοδότησης που θα ψηφιστεί σε λίγους μήνες, ακολουθώντας το ίδιο μοντέλο διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους σε όλα τα κράτη-μέλη όπως πετυχημένα έπραξε για τις αντίστοιχες Γνωμοδοτήσεις για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων αλλά και για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Εν κατακλείδι, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις, για μια Ευρώπη ενωμένη, δημοκρατική, αλληλέγγυα, της ειρήνης και της ευημερίας, κοντά στους πολίτες της.