Κοσμος

16χρονη προσκοπίνα «αφοπλίζει» με το βλέμμα της το σκληρό πρόσωπο του φασίστα (εικόνες)

Η φωτογραφία από την Τσεχία που έχει γκρεμίσει το διαδίκτυο και τους σκληρούς νεοναζί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
352657-731417.jpg
Vladimir Cicmanec

Ένα κορίτσι, μόλις 16 ετών, έγινε παγκόσμιο σύμβολο χάρη σε μια φωτογραφία που τράβηξε ο Vladimír Čičmanec κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων της εργατικής Πρωτομαγιάς στο Μπρνο της Τσεχίας. Η έφηβη Λούσι στέκεται ήρεμη, αγέρωχη και χωρίς φόβο απέναντι στο σκληρό πρόσωπο ενός φασίστα και κυριολεκτικά τον σβήνει. Τον ακυρώνει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός του Προσκοπικού Κινήματος ανάρτησε τη φωτογραφία της 16χρονης προσκοπίνας στη σελίδα του στο Facebook και κοινοποιήθηκε χιλιάδες φορές με την μικρή Λούσι να έχει γίνει ήδη σύμβολο της διαφορετικότητας και της ειρηνικής αντίστασης απέναντι στο πρόσωπο του μίσους. Πολλοί νέοι χρήστες του διαδικτύου εκφράζουν το θαυμασμό τους κυρίως για το θάρρος και την ψυχραιμία της.

Η προσκοπίνα και ο φασίστας

«Άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές τάξεις και εμείς οι πρόσκοποι βγήκαμε στους δρόμους κατά τη διάρκεια μιας πορείας ακροδεξιών στοιχείων για να εκφράσουμε τη στήριξή μας στις αξίες της διαφορετικότητας, της ειρήνης και της κατανόησης. Δημιουργούμε έναν καλύτερο κόσμο», έγραψαν οι πρόσκοποι στο Facebook.

Οι ακροδεξιοί που διαδήλωσαν στο Μπρνο της Τσεχίας ανήκαν στο ακροδεξιό λαϊκό κόμμα DSSS της Δημοκρατίας της Τσεχίας.

Ο φωτογράφος Vladimir Cicmanec δήλωσε στο CNN: «Είναι 16 χρονών και στεκόταν αγέρωχη και περήφανη και ανέπτυσσε μερικά ακλόνητα επιχειρήματα». «Δεν άκουσα όλα όσα διημείφθησαν μεταξύ τους αλλά μιλούσαν για τις έννοιες του έθνους και του έθνους-κράτους, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Προσπάθησε να του εξηγήσει ότι ο εθνικισμός δεν έχει κανένα νόημα επειδή είμαστε όλοι άνθρωποι και δεν θα πρέπει να μας αντιμετωπίζουν διαφορετικά με βάση ορισμένες αυθαίρετες διακρίσεις».

Η φωτογραφία της 16χρονης Τσέχας προσκοπίνας έχει αρκετές ομοιότητες με εκείνη που τραβήχτηκε προσφάτως στο Μπέρμινχαμ της Βρετανίας μεταξύ της χαμογελαστής Σαφιγιά Χαν και του μέλους του ακροδεξιού English Defence League. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ