Κοσμος

Τι κρύβουν οι φωτογραφίες της Μελάνια;

112491-222742.jpg
Μυρσίνη Λιοναράκη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
351852-730094.jpg
Scott Olson/ Getty/ Ideal Images

Μία σκηνοθέτης με έδρα το Άμστερνταμ, επιχείρησε να κάνει το προφίλ της Μελάνια Τραμπ μέσα από τις φωτογραφίες που η ίδια επιλέγει και ανεβάζει στον προσωπικό της λογαριασμό της στο twitter. Τι λένε για τη ζωή της, τον χαρακτήρα της, τους φόβους ή τις συνήθειές της, πόσο έτοιμη είναι για τη νέα της θέσης ως Πρώτη Κυρία και – τελικά – πόσο μόνη είναι κλεισμένη στον θεόρατο πολυτελή πύργο της στο κέντρο του Μανχάταν.

Η κινηματογραφίστρια Kate Imbach βούτηξε στον λογαριασμό twitter της Μελάνια, το μοναδικό εντελώς δικό της δημόσιο έργο της (https://twitter.com/melaniatrump) και άρχισε να ψαχουλεύει, να κατηγοριοποιεί και να μελετάει. Μιλάμε για 470 φωτογραφίες συνολικά που έχουν ανέβει την περίοδο από τις 3 Ιουνίου 2012 μέχρι τις 11 Ιουνίου 2015. Αυτές οι φωτογραφίες δεν φαίνονται να περνάνε από κανένα φιλτράρισμα επικοινωνιολόγων, είναι καθαρά δικές της επιλογές και φαίνονται να δηλώνουν πολλά για την ίδια, όπως αναφέρει ο καλλιτέχνης. Δεν είναι ότι ο λογαριασμός έκλεισε μετά, απλά τη συγκεκριμένη ημερομηνία ανέβηκε η τελευταία φωτογραφία που είναι προφανώς μία προσωπική στιγμή της Μελάνια. Στη συνέχεια αρχίζει να «σοβαρεύει» ενώ πλέον σήμερα διατηρεί και έναν ακόμα λογαριασμό ως Πρώτη Κυρία (https://twitter.com/flotus).

Η Imbach αναλύει και κρίνει το στυλ της Μελάνια, την επιλογή των θεμάτων, την πρόθεσή της να κρύψει ή να φανερώσει προσωπικά στοιχεία, τον τρόπο που συνδέεται με τον γύρω κόσμο. Το συμπέρασμά της; Η Μελάνια Τραμπ είναι μία εκούσια φυλακισμένη σε ένα φανταστικό παραμύθι με πριγκίπισσες. «Είναι η Ραπουνζέλ κλεισμένη στον πύργο της. Αλλά χωρίς τον πρίγκιπα και χωρίς τα μακριά μαλλιά», εξηγεί.

Αόρατη δίπλα στον Τραμπ

Πρώτη ανακάλυψη της Kate Imbach: Αν και η Μελάνια αγαπάει πολύ τις σέλφι μόνη της, αποφεύγει τις σέλφι μαζί με τον άντρα της. Μόνο μία φωτογραφία σε τρία χρόνια δείχνει το ζευγάρι στημένο στον φακό του κινητού. Και τι φωτογραφία όμως! «Ο Ντόναλντ Τραμπ με το λαμπερό του χολιγουντιανό χαμόγελο και το κόκκινο κασκέτο του αν και το πρόσωπό του βρίσκεται στη σκιά,  καταφέρνει και πιάνει όλη την εικόνα. Η Μελάνια όμως; Βασικά δεν φαίνεται. Είναι σβησμένη, κομμένη από το πλάνο. Μήπως γιατί αυτή τη θέση νοιώθει ότι έχει γενικά και στη ζωή;», αναρωτιέται.  

Μονίμως στην πίσω σειρά

Η Μελάνια έχει επίσης ποστάρει πέντε φωτογραφίες του Τραμπ με τον γιο τους. Σχεδόν όλες οι φωτογραφίες τραβηγμένες από πίσω, να φαίνεται μόνο πλάτη. Μέσα στο αυτοκίνητο, στο γήπεδο, στα σκαλιά του αεροπλάνου κλπ. Και εδώ η σημειολογία της θέσης που παίρνει δεν είναι τυχαία για την Kate Imbach. «Δείχνει πάλι να κόβει τον εαυτό της από το πλάνο, να μένει κάποια βήμα πίσω από τα δύο αρσενικά της οικογένειας, τα δύο αγόρια της, όπως τα αποκαλεί. Μένει διακριτικά πίσω όπως και την μέρα της ορκωμοσίας του αμερικανού προέδρου. Έχει επιλέξει κυριολεκτικά να στέκεται στην πίσω σειρά».

Ο ψηλός πύργος

Αν όμως η Μελάνια βλέπει την οικογένειά της από πίσω, τον υπόλοιπο κόσμο δεν παύει να τον βλέπει από ψηλά. Σαν να ίπταται ψηλά στον ουρανό. Μας βλέπει από τα αεροπλάνα ή από τον ψηλό πύργο της. Η σκηνοθέτης μέτρησε ότι έχουν ανέβει 74 φωτογραφίες που η Μελάνια έχει βγάλει από τα παράθυρα του Trump Tower. «Η ίδια θέα, συνέχεια και πάντα. Αλλάζουν οι ώρες και οι εποχές. Θέα μονότονη και βαρετή μέχρι αηδίας».

Αντίστοιχα, υπάρχει μια μεγάλη σειρά φωτογραφιών από ένα άλλο παράθυρο, από μία άλλη πλευρά του σπιτιού, αυτή που βλέπει στο μεγάλο πάρκο της Νέας Υόρκης, το Central Park. Σε όλες όμως η Kate Imbach παρατηρεί την ίδια έντονη βαρεμάρα - ή πιο σεμνά παθητικότητα - αφού τα πλάνα είναι συχνά ακριβώς από το ίδιο σημείο. «Δεν κουνιέται ούτε ελάχιστα, δεν προσθέτει ούτε ένα τόσο δα προσωπικό στοιχείο, δεν αλλάζει ούτε λίγο τις συνθέσεις των τοπίων. Μοιάζει εντελώς σαν έναν αποκλεισμένο / φυλακισμένο που βλέπει τις εποχές να αλλάζουν από το παράθυρό του».

Μέσα από το αυτοκίνητο

Φωτογραφίες του Central Park υπάρχουν και πιο κοντινές όμως που δεν βγήκαν από την ασφάλεια του ψηλού πύργου. «Μήπως πιστεύετε ότι η Μελάνια ξεφεύγει καμιά φορά βολτάροντας στο πάρκο; Η απάντηση είναι όχι!». Γιατί όπως επιβεβαιώνει η Kate Imbach παρατηρώντας με προσοχή τις φωτογραφίες, είναι όλες βγαλμένες μέσα από το αυτοκίνητο.

Συχνά ανεβάζει φωτογραφίες από τους δρόμους της Νέας Υόρκης σε διάφορες εποχές, με τα πολλά αυτοκίνητα, τα χαρακτηριστικά κίτρινα ταξί και τα φώτα. Άνθρωποι δεν υπάρχουν σχεδόν ποτέ, κάτι που όπως λέει η σκηνοθέτης υπογραμμίζει το πόσο αποξενωμένη νοιώθει η ίδια. Βλέπει μόνο τοπία, φύση, κτήρια, δρόμους, αυτοκίνητα ή δέντρα. Δεν βλέπει χαμόγελα, δεν ακούει ανθρώπινες φωνές. Και αυτές όμως οι φωτογραφίες είναι βγαλμένες μέσα από αυτοκίνητο αν δεν είναι από το παράθυρο του πύργου της.

Μέσα από το αεροπλάνο

Η ζωή που συμβαίνει εκεί έξω φαίνεται να υπάρχει μόνο σαν μακρινή εικόνα για την Μελάνια. «Είναι εντυπωσιακό το πόσο της αρέσει να βγάζει και να ανεβάζει φωτογραφίες μέσα από το αεροπλάνο ή το ελικόπτερο του άντρα της. Και εκεί επίσης η σκηνή βγάζει μία θλίψη αφού η ίδια βρίσκεται κλεισμένη σε ένα πολυτελές αλλά ασφαλές και καλά κλεισμένο περιβάλλον – και μάλιστα στον αέρα – και από το μικρό παράθυρο κοιτάζει τον κόσμο που ζει μία κανονική ζωή εκεί έξω, βγαίνει, διασκεδάζει, ερωτεύεται, γελάει, χαλαρώνει».

Οι στημένες

Ως πρώην μοντέλο η Μελάνια έχει προφανώς μία μεγάλη άνεση με τον φωτογραφικό φακό. Και της αρέσουν και οι επαγγελματικές φωτογραφίσεις. Τέτοιες έχει κάνει πολλές και συνεχίζει να κάνει με τον νέο της ρόλο. Στον λογαριασμό της στο twitter βλέπουμε ότι της αρέσει να ανεβάζει είτε ατόφιες φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά (με ιδιαίτερη συμπάθεια στο People), είτε φωτογραφίες behind the scene, δηλαδή βγαλμένες στη διάρκεια της επίσημης φωτογράφισης. Αυτό, φαίνεται να δείχνει την έντονη αντίφαση ανάμεσα στην κανονική της ζωή και στην εικονική της ζωή. Η Μελάνια δείχνει να είναι πολύ cool με την προβολή της εικονικής της ζωής, της στημένης, μακιγιαρισμένης, στυλιζαρισμένης και πίσω από αυτήν κρύβει την αληθινή της, καθημερινή ζωή.

Οι δικές της απλές φωτογραφίες που επιλέγει να ανεβάσει, συχνά σέλφι και κάποιες φορές βγαλμένες από κάποιον άλλον, είναι και αυτές με κάποιον τρόπο στημένες. Ενώ φαίνονται απλές, σε όλες η Μελάνια εμφανίζεται κάπως καμουφλαρισμένη. Είτε είναι γυρισμένη πλάτη, είτε έχει τα μαλλιά της μπροστά, είτε κόβει το κεφάλι της, είτε είναι πολύ φλου, είτε κρύβεται πίσω από τεράστια μαύρα γυαλιά, πάντα όμως δείχνει σαν κάτι να κρύβει. Ίσως τον πραγματικό της εαυτό.

Η μοναξιά του παραμυθιού

Η Kate Imbach είναι πλέον βέβαιη ότι η Μελάνια είναι μία γυναίκα που δεν έχει φτιαχτεί για την θέση αυτή: «Δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτε από αυτήν. Ζει μόνη της σε ένα παραμύθι και μάλιστα σκοτεινό παραμύθι. Και σε αυτά παραμύθια με τις πριγκίπισσες, η φυλακισμένες στους πύργους τους γυναίκες δεν σώζουν ποτέ κανέναν αν δεν σώσουν πρώτα τον εαυτό τους».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.