- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βρετανός ελληνοκυπριακής καταγωγής ύποπτος για υποστήριξη στο ISIS
Πρόκειται για τον 25χρονο Στεφάν Αριστείδου
Βρετανός, ελληνοκυπριακής καταγωγής, συνελήφθη στην Τουρκία προερχόμενος από τη Συρία, ως ύποπτος για συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).
Σύμφωνα με το ΡΙΚ, που επικαλείται την εφημερίδα Guardian, πρόκειται για τον 25χρονο Στέφαν Αριστείδου από το Ένφιλντ του βορείου Λονδίνου. Συνελήφθη επίσης η σύζυγός του, Βρετανίδα υπήκοος από το Μπαγκλαντές, η οποία αφέθηκε ελεύθερη, χωρίς όμως να αποκλείεται η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της, καθώς και ένας Αμερικανός υπήκοος 46 ετών. Οι δυο άντρες αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης μεταξύ 7 και 15 ετών.
Ο Αριστείδου δήλωσε ότι ζούσε στη Ράκκα, που αποτελεί προπύργιο των Ισλαμιστών, ωστόσο είχε πάει εκεί για να εγκατασταθεί και όχι για να πολεμήσει στο πλευρό των Τζιχαντιστών.
Τα ίχνη του Αριστείδου είχαν χαθεί τον Απρίλιο του 2015, όταν ταξίδεψε από το Λονδίνο στη Λάρνακα. Η οικογένειά του είχε απευθυνθεί σε οργάνωση, που δραστηριοποιείται στον εντοπισμό αγνοουμένων.
Ο Αριστείδου είναι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης και στη Βρετανία, εφόσον εκδοθεί από την Τουρκία. Στο βόρειο Λονδίνο ο Αριστείδου ζούσε με τη μητέρα του και την αδερφή του, ενώ στο Λονδίνο ζει και ο πατέρας του, ο οποίος είναι διαζευγμένος από τη σύζυγό του.
Ο Αριστείδου μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον μεσαίας τάξης στο Γκόρντον Χιλ του Ενφιλντ, στο βόρειο Λονδίνο. Τα ίχνη του χάθηκαν επτά ημέρες μετά την προσγείωση του από το Λονδίνο στη Λάρνακα της Κύπρου,στις 5 Απριλίου του 2015.
Ολο αυτό το διάστημα η οικογένειά του στη Μεγάλη Βρετανία δεν είχε καμμία είδηση για αυτόν, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες και εκκλήσεις τους σε οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον εντοπισμό αγνοουμένων και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αυτή την εβδομάδα ο Αριστείδου συνελήφθηκε στην τουρκική πόλη Κιλίς, τρία μίλια από τα σύνορα της Συρίας και περίπου 43 μίλια από το Χαλέπι.
Ο Αριστείδου δήλωσε στις τουρκικές αρχές ότι ταξίδεψε στην Συρία όχι για να πολεμήσει στο πλευρό των Ισλαμιστών, αλλά για να «εγκατασταθεί» στη Ράκκα, πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους. Μαζί με αυτόν συνελήφθηκε και η βρετανίδα σύζυγό του, υπήκοος του Μπαγκλαντές, καθώς και ένας Αμερικανός.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου (FCO), δήλωσε: «Είμαστε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές μετά τη σύλληψη ενός Βρετανού στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας.»
Περίπου 850 αυτο-αποκαλούμενοι ξένοι μαχητές έχουν ταξιδέψει από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Συρία και το Ιράκ με σκοπό να πολεμήσουν με το Ισλαμικό Κράτος και άλλες ομάδες των τζιχαντιστών όπως η Αλ Νούσρα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ελαβαν μέρος στην εμφύλια διαμάχη ενάντια στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ. Εικαζεται οτι μισοί από αυτούς έχουν επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ περίπου 200 έχουν πεθάνει.
Ο Αριστείδου, ελληνικής καταγωγής ζούσε με τη μητέρα του Μαρία, πτυχιούχο του πανεπιστημίου του Μίντλεσεξ η οποία εργαζόταν για το διδακτορικό της δίπλωμα και την αδελφή του Στάσια, υπάλληλο μεγάλης εταιρίας πετρελαιοειδών.
Ο πατέρας του Αρίστος, ο οποίος εργάζεται σε μία εταιρεία κοινής ωφελείας τηλεπικοινωνιών, σπούδασε στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο και μετακόμισε από το σπίτι της οικογένειας μετά το διαζύγιο με την γυναίκα του. Εξακολουθεί όμως να ζει στο Λονδίνο.
Οι γείτονες δήλωσαν στη εφημερίδα the Guardian ότι λίγο λίγο πριν χαθούν τα ίχνη του, ο Στέφαν είχε αρχίσει να ντύνεται κατά τα ισλαμιστικά πρότυπα και παράλληλα, πήγαινε στο τζαμί.
Μία γειτόνισα που ζήτησε να μην κατονομαστεί χαρακτήρισε πολύ ήσυχους γείτονες την μητέρα του και την αδελφή του, οι οποίες δεν μίλησαν ποτέ αφότου χάθηκαν τα ίχνη του Στέφαν.
Πρόσθεσε όμως: «Είχα την αίσθηση ότι είχε πάει κάπου προς τα εκεί... Ξαφνικά άρχισε να ντύνεται κατά τον ισλαμικό τρόπο. Φυσικό είναι να έφυγε από μόνος του. Πριν ντυνόταν με δυτικά ρούχα, τζιν κλπ».
Η οικογένεια αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις ενώ η αδελφή του Στάσια ανέβαζε συχνά στο Instagram φωτογραφίες του αδελφού της γράφοντας μηνύματα για την εξαφάνιση του.
«Μου λείπει. Δεν μπορώ ούτε να τηλεόραση να δώ χωρίς κάτι να μου τον θυμίζει. Τον θέλω πίσω», έγραψε σε μία καταχώρηση.
«Ελπίζω εκεί που βρίσκεται να συνεχίζει να χαμογελά. Κάθε τόσο βρίσκω κάτι δικό του και αρχίζω αμέσως να κλαίω», έγραψε σε μία άλλη.
Λίγο μετά αφότου χάθηκαν τα ίχνη του η οικογένειά του απευθύνθηκε σε μία φιλανθρωπική οργάνωση την Lucie Blackman Trust, η οποία βοηθούσε τους συγγενείς των αγνοουμένων ή των δολοφονημένων στο εξωτερικό.
Η οργάνωση αυτή συστάθηκε από την οικογένεια της Λούσι Μπλάκμαν η οποία δολοφονήθηκε το 2000 στην Ιαπωνία και όπως είπε στην οικογένεια του Αριστείδου, δεν υπήρχε κανένα στοιχείο για αυτόν από τις 12 Απριλίου 2015.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο ποντίφικας καταδίκασε τη χρήση θρησκευτικής γλώσσας για την αιτιολόγηση των εχθροπραξιών
Η οργάνωση έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» στη Βρετανία
«Το Ισραήλ θα συνεχίσει να πολεμά το καθεστώς της Τεχεράνης», τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας
Οι λακκούβες των δρόμων θα μπορούσαν να θέσουν τις ζωές των παράνομων επιβατών σε κίνδυνο
Συνεχίζονται οι έρευνες στο σημείο της τραγωδίας
Ο σεισμός σημειώθηκε σε βάθος περίπου 9,12 χιλιομέτρων προκαλώντας σύντομο πανικό στην περιοχή
Τουλάχιστον τρεις οι τραυματίες
Συζητούν για Ορμούζ, πυρηνικά και Λίβανο
Οι τέσσερις παράμετροι ενός πολέμου που μάλλον κανείς δεν θα μπορούσε να κερδίσει – πόσω μάλλον ο Ντόναλντ Τραμπ
«Ξεκίνησε η εκκαθάριση των Στενών του Ορμούζ από τις νάρκες», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Σε κλίμα κατάνυξης και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η τελετή στον Ναό της Αναστάσεως
Ποτέ δεν μάθαμε να συζητούμε με ιστορικούς όρους για το τι πραγματικά συνέβαινε στην επαρχία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας όπου έδρασε ο Ιησούς πριν εξελιχθεί στον Χριστό της Καινής Διαθήκης
Τουλάχιστον 3 εκατομμύρια άτομα ακολουθούν μυστικιστικές και ουφολογικές σέχτες
Γιατί η αναμέτρηση Όρμπαν - Μάγιαρ κρίνει το μέλλον της Ευρώπης
Αντιπροσωπείες στο Ισλαμαμπάντ για «οριακές» διαπραγματεύσεις - Ερωτήματα για εκεχειρία στον Λίβανο
Τι σκέφτονται οι άνθρωποι στον κόσμο για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή
Όταν το μήνυμα της Ανάστασης συναντά πολέμους, γεωπολιτικές συγκρούσεις και μια παγκόσμια πραγματικότητα χωρίς ανάπαυλα
Καλεί σε ισχυρότερη άμυνα και αξιακό ρόλο - Επικρίνει τη διεθνή στάση ΗΠΑ και Ισραήλ
Δηλώνει «100% μέσα», σε χιουμοριστικός τόνο αλλά χωρίς απάντηση από Τραμπ Τζούνιορ και Έρικ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.