Κοσμος

Χωρίς τέλη περιαγωγής στην ΕΕ από 15 Ιουνίου - Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Εκπληρώθηκε σήμερα και η τελευταία προϋπόθεση για την κατάργηση των τελών περιαγωγής κινητής τηλεφωνίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εκπληρώθηκε σήμερα και η τελευταία προϋπόθεση για την κατάργηση των τελών περιαγωγής κινητής τηλεφωνίας και έτσι, από τις 15 Ιουνίου και εξής, οι χρήστες κινητών τηλεφώνων που ταξιδεύουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. θα είναι σε θέση να τηλεφωνούν, να στέλνουν ηλεκτρονικά μηνύματα ή να σερφάρουν στο διαδίκτυο χωρίς επιπλέον χρέωση.

Σήμερα το Συμβούλιο ενέκρινε τη νομική πράξη που θέτει το ανώτατο όριο που μπορούν να χρεώνουν μεταξύ τους οι πάροχοι ώστε να είναι δυνατή η περιαγωγή σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σημειώνεται πως η περιαγωγή χωρίς την καταβολή πρόσθετων τελών ή περιαγωγή με χρέωση εσωτερικού («roam like at home») αφορά όσους ζουν στην Ευρώπη και ταξιδεύουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. για λόγους εργασίας ή ψυχαγωγίας. Θα εφαρμοσθεί επίσης στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία λίγο μετά τις 15 Ιουνίου.

Σκοπός της περιαγωγής με εσωτερική χρέωση είναι να διευκολυνθεί η επικοινωνία των ταξιδιωτών. Δεν υπάρχει πρόθεση να επιτραπεί η μόνιμη περιαγωγή στην περίπτωση που ένας πελάτης θα γινόταν συνδρομητής στη χώρα με τις φθηνότερες τιμές και θα χρησιμοποιούσε τη συνδρομή για περιαγωγή στην πατρίδα του.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) Γιώργος Στεφανόπουλος, «με την απόφαση αυτή έχουμε μια νέα πραγματικότητα για τους ευρωπαίους πολίτες με σκοπό τη διευκόλυνση της επικοινωνίας των ταξιδιωτών».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η υλοποίηση της απόφασης αυτής θα βοηθήσει να αυξηθεί σταθερά και σημαντικά η χρήση υπηρεσιών από ταξιδιώτες τα επόμενα χρόνια, ειδικά στα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας».

Πάντως, σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές που ταξιδεύουν στην Ευρώπη, ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΤ, συνιστά «ιδιαίτερη προσοχή» επισημαίνοντας πως θα πρέπει να είναι σε επαφή με τον πάροχό τους για τυχόν κατανάλωση του χρόνου τους, έχοντας ως αποτέλεσμα επιπλέον χρεώσεις.

Πηγή: naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ