Κοσμος

Ακροδεξιός «πυρετός» στην Κολωνία: Το AfD συνεδριάζει, οι ακτιβιστές διαδηλώνουν (video)

Δύο αστυνομικοί τραυματίες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Germany: Clashes and arrests at mass anti-AfD rally in Cologne

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν και ένα περιπολικό πυρπολήθηκε στη διάρκεια των σημερινών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στην Κολωνία, ανακοίνωσε η αστυνομία, καθώς περίπου 600 σύνεδροι του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο είναι βαθιά πολωμένο, συναντώνται για να συζητήσουν την πολιτική που θα ακολουθήσουν ενόψει των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Η συμπρόεδρος του ξενοφοβικού κόμματος, η Φράουκε Πέτρι, δέχτηκε πλήγμα κατά την έναρξη του συνεδρίου όταν οι σύνεδροι καταψήφισαν την πρότασή της να καταβληθούν προσπάθειες για τη δημιουργία συμμαχιών με άλλα κόμματα στο μέλλον προκειμένου το AfD να συγκυβερνήσει αντί να παραμείνει ως «σημαντική» αντιπολιτευόμενη δύναμη.

Ωστόσο η πλειοψηφία των συνέδρων σήμερα το μεσημέρι τάχθηκε κατά της συζήτησης επί της προτάσεώς της.

Πάντως, στην εναρκτήρια ομιλία της και με κάποια μέλη του κόμματος να την χειροκροτούν όρθια, η Πέτρι άφησε να εννοηθεί ότι προτίθεται να κάνει υποχωρήσεις ως προς την αμφιλεγόμενη πρότασή της για τη μελλοντική στρατηγική του κόμματος.

Την Τετάρτη η Πέτρι ανακοίνωσε έπειτα από ένα μήνα μάχη για την εξουσία ότι δεν θα ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος, ενός παρία στη γερμανική πολιτική σκηνή που τους τελευταίους μήνες έχει δει τη δημοτικότητά του να φθίνει.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Κολωνίας δήλωσε ότι η κατάσταση στην πόλη είναι «πολύ δυναμική» και «αρκετά επιθετική» σε κάποιες περιοχές.

Περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί, πολλοί από αυτούς με ειδικό εξοπλισμό για την καταστολή διαδηλώσεων και άλλοι έφιπποι, ήταν προετοιμασμένοι για ταραχές καθώς στην πόλη αναμένονταν έως και 50.000 διαδηλωτές, περιλαμβανομένων περίπου 1.000 ακροαριστερών ακτιβιστών.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η αστυνομία σταμάτησε περίπου 100 διαδηλωτές νωρίς το πρωί για έλεγχο των προσωπικών τους στοιχείων αλλά δεν προέβη σε κάποια κράτηση.

Το τηλεοπτικό δίκτυο n-tv μετέδωσε εικόνες που δείχνουν περίπου 50 ανθρώπους να συγκρούονται με έφιππους αστυνομικούς, ενώ ένας ανταποκριτής της τηλεόρασης δήλωσε ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού εναντίον μερικών διαδηλωτών.

Το AfD, το οποίο είναι αντίθετο στην απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ να υποδεχτεί πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες την τελευταία διετία, εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να εξασφαλίζει μεταξύ 8% και 10% ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Αυτό το ποσοστό αρκεί για να εξασφαλίσει στο κόμμα έδρες στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά αλλά είναι πολύ μικρότερο από το ανώτερο ποσοστό στήριξης που είχε στο τέλος του 2016.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ