Κοσμος

Η σκιά της τρομοκρατίας πέφτει πάνω στις κάλπες της Γαλλίας (εικόνες)

Φόβοι ότι η επίθεση στο Παρίσι θα «ενισχύσει» το πολιτικό οπλοστάσιο της Δεξιάς

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
350648-727487.jpg
EPA/MARTIN BUREAU

Η τρομοκρατία επέστρεψε στο Παρίσι. Η χρονική επιλογή της ένοπλης επίθεσης στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας δεν έγινε φυσικά τυχαία, καθώς απομένουν λίγα 24ωρα για να προσέλθουν στις κάλπες οι Γάλλοι πολίτες για τον πρώτο γύρο των κρίσιμων προεδρικών εκλογών.

Τα αντανακλαστικά των προεδρικών υποψηφίων ήταν άμεσα. Τρεις διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος ανακοίνωσαν ήδη ότι αναβάλλουν όλες τις τελευταίες εκδηλώσεις της προεκλογικής μάχης σε ένδειξη σεβασμού και συμπαράστασης στην οικογένεια του αστυνομικού που σκοτώθηκε την ώρα του καθήκοντος τα Ηλύσια Πεδία από τα πυρά ενός 39χρονου τζιχαντιστή. Οι τρεις υποψήφιοι είναι η Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, ο πρώην πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν και ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Μπενουά Αμόν.

Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για το νέο χτύπημα της τρομοκρατίας στο Παρίσι, εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του θύματος και ευχήθηκαν γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες.

Τα πνεύματα στη Γαλλία είναι οξυμένα εδώ και καιρό. Είναι, εξάλλου, μια χώρα σε διαρκή κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Νοέμβριο του 2015 μετά τη νύχτα τρόμου με το μπαράζ βομβιστικών και ένοπλων επιθέσεων που αιματοκύλισαν τη γαλλική πρωτεύουσα. Μόλις την Τρίτη οι γαλλικές αρχές συνέλαβαν δύο υπόπτους στη Μασσαλία, οι οποίοι φέρονται να σχεδίαζαν επίθεση για να διαταράξουν την ομαλή έκβαση της εκλογικής διαδικασίας.

Σε δύο ημέρες ανοίγουν τα εκλογικά κέντρα και πολλοί είναι πολιτικοί αναλυτές στη Γαλλία, οι οποίοι φοβούνται ότι η ένοπλη επίθεση στα Ηλύσια Πεδία θα επηρεάσει τόσο την ψήφο όσο και τη διαδικασία των εκλογών. Η τρομοκρατία και η ασφάλεια βρίσκονται ψηλά στις ανησυχίες του εκλογικού σώματος αν και τα ζητήματα που καίνε το μέσο Γάλλο είναι η ανεργία και η συρρίκνωση της καταναλωτικής του δύναμης. Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούσαν εδώ και καιρό ότι όλα θα μπορούσαν να αλλάξουν σε περίπτωση μιας ακόμη ένοπλης τρομοκρατικής επίθεσης. Εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο μιας επίθεσης θα «γέμιζε» με πυρομαχικά το πολιτικό οπλοστάσιο των δεξιών υποψηφίων, όπως η Λεπέν και ο Φιγιόν.

Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία

Η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε κλείσιμο των γαλλικών συνόρων και στην απέλαση όλων των υπόπτων για διασυνδέσεις με τον ισλαμικό εξτρεμισμό. «Η Λεπέν παραβλέπει ότι η πλειονότητα των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία έχει εκδηλωθεί από Γάλλους υπηκόους», σχολιάζει ο Guardian.  

Ο Πασκάλ Περινό, επικεφαλής του έγκριτου ιδρύματος Πολιτικών Επιστημών Cevipof, είχε δηλώσεις πριν από μια εβδομάδα στο πρακτορείο ειδήσεων APA ότι οι εκλογές θα εκτροχιαστούν σε περίπτωση νέας τρομοκρατικής επίθεσης. «Αυτή η εκλογική διαδικασία είναι η πιο απρόβλεπτη από κάθε άλλη στο παρελθόν. Ποτέ άλλοτε δεν προσήλθε ο γαλλικός λαός στις κάλπες με τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η δημοκρατική διαδικασία έχει κάποιους περιορισμούς. Μια επίθεση θα επηρεάσει την προεκλογική μάχη και οι επιπτώσεις της θα έφταναν μέχρι το δεύτερο και κρίσιμο γύρο των εκλογών. Και αυτό είναι κάτι που δεν το έχουμε ξαναδεί στη Γαλλία», σημειώνει ο Πασκάλ Περινό.

Η επίθεση στα Ηλύσια Πεδία σημειώθηκε τη στιγμή που 11 προεδρικοί υποψήφιοι ετοιμάζονταν για την πιο κρίσιμη και τελευταία τους τηλεοπτική αντιπαράθεση στο 2ο κανάλι της γαλλικής τηλεόρασης. Λίγα λεπτά πριν σκάσει η είδηση της επίθεσης η Μαρίν Λεπέν έλεγε στην κάμερα ότι τα κρίσιμα θέματα της ασφάλειας και της τρομοκρατίας «απουσιάζουν παντελώς» από την προεκλογική ατζέντα των υπόλοιπων υποψηφίων. «Κανείς δεν μιλάει για την ασφάλεια και την τρομοκρατία», είπε η ακροδεξιά υποψήφια, η οποία αναμένεται να περάσει με άνεση στο β΄ γύρο των εκλογών. «Πρέπει να πάρουμε τον έλεγχο των συνόρων μας», είπε η Λεπέν, «πρέπει να αναδιοργανώσουμε τις υπηρεσίες πληροφοριών, να ενισχύσουμε την αστυνομία, να χτυπήσουμε το κακό στη ρίζα του, δηλαδή την ανάπτυξη και εξάπλωση του ισλαμικού φονταμενταλισμού».

Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία

Μετά την επίθεση και το θάνατο του αστυνομικού η Λεπέν εξέφρασε την αλληλεγγύη της στις δυνάμεις επιβολής του νόμου και της τάξης που «στοχοποιήθηκαν για άλλη μια φορά». Ο συντηρητικός Φιγιόν απέτινε φόρο τιμής στην αστυνομία και στα σώματα ασφαλείας που «παίζουν κορώνα γράμματα τη ζωή τους για τη δική μας προστασία». Ο υποψήφιος της Αριστεράς, Μελανσόν  τόνισε ότι οι «θα τιμωρηθούν οι τρομοκράτες», ενώ το φαβορί του πρώτου γύρου  Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο: «Αυτή η απειλή, αυτό το απρόβλεπτο πρόβλημα θα είναι πλέον μέρος της καθημερινής ζωής για πολλά ακόμα χρόνια».

Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δίνουν το προβάδισμα σε Λεπέν και Μακρόν. Ο νικητής θα κριθεί στις 7 Μαΐου. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ