Κοσμος

Οι Σουηδοί έπιασαν τον «μακελάρη» της Στοκχόλμης (video)

Καρέ καρέ η σύλληψη του Ουζμπέκου οδηγού φερόμενου υποστηρικτή του Ισλαμικού Κράτους

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τον οδηγό του φορτηγού που παρέσυρε στο θάνατο τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους στο κέντρο της Στοκχόλμης πιστεύει ότι έχει συλλάβει η αστυνομία της Σουηδίας. Από την επίθεση σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα και τραυματίστηκαν ακόμη 15. 

Ο συλληφθείς είναι το ίδιο άτομο που νωρίτερα οι εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κρατείται με τον ύψιστο βαθμό υποψίας «τέλεσης τρομοκρατικού εγκλήματος μέσω δολοφονίας». 

«Πιστεύουμε ότι ο άνδρας που έχει τεθεί υπό κράτηση είναι ο δράστης, ο οδηγός», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας και πρόσθεσε: «Μπορεί να υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που να συνδέονται με αυτόν, αλλά αυτό δεν το γνωρίζουμε επί του παρόντος». Ο ύποπτος εντοπίστηκε και τέθηκε υπό κράτηση στη Μάρστα, βόρειο προάστιο της Στοκχόλμης.

Σύμφωνα με σουηδικά μέσα ενημέρωσης, ο ύποπτος είναι ένας 39χρονος Ουζμπέκος, υποστηρικτής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 39χρονος φορούσε κουκούλα που κάλυπτε ολόκληρο το πρόσωπό του, ενώ πάνω στα ρούχα του βρίσκονταν σπασμένα γυαλιά. Ο ίδιος φέρεται να ομολόγησε ότι σχετίζεται με την επίθεση. Η σουηδική εφημερίδα Aftonblat αναφέρει ότι ο 39χρονος φέρεται να έχει ανεβάσει προπαγάνδα του ISIS στο Facebook και να έχει κάνει like σε φωτογραφίες που παρουσίαζαν θύματα μετά την τρομοκρατική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστόνης το 2013.

Εκρηκτικά σε τσάντα

Αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός βρέθηκε στο φορτηγό που χρησιμοποίησε ο «μακελάρης» της Στοκχόλμης. Αστυνομικές πηγές δήλωσαν στο κρατικό σουηδικό κανάλι SVT ότι βρέθηκε ένας εκρηκτικός μηχανισμός μέσα σε τσάντα, ο οποίος δεν είχε ενεργοποιηθεί. Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι ο δράστης «έκαψε τον εαυτό του». Επισήμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι προαναφερθείσες πληροφορίες. 

Δείτε βίντεο της καταδίωξης της σουηδικής αστυνομίας για τη σύλληψη του δράστη.