Συγκλονιστικές μαρτυρίες από την επίθεση στην Στοκχόλμη: «Παρέσυρε ακόμα και καροτσάκι με παιδί»
«Δεν έμοιαζε να έχει χάσει τον έλεγχο, επιδίωκε να χτυπήσει ανθρώπους»
Φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος πεζών σε πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο προτού προσκρούσει σε ένα εμπορικό κατάστημα στην κεντρική Στοκχόλμη σήμερα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 3 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 8 σε ένα περιστατικό το οποίο ο πρωθυπουργός της χώρας περιέγραψε ως μια προφανή τρομοκρατική επίθεση.
Η αστυνομία της Σουηδίας έκανε γνωστό ότι δεν έχει προχωρήσει σε καμία σύλληψη σε σχέση με την επίθεση. Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα την φωτογραφία ενός άνδρα που φοράει γκρι μπλούζα με κουκούλα, επισημαίνοντας ότι τον αναζητούν. Δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο εμπλοκής κι άλλων προσώπων στην επίθεση.
Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.
Συγκλονιστικές μαρτυρίες
«Γύρισα από την άλλη και είδα ένα μεγάλο φορτηγό να κατευθύνεται προς το μέρος μου. Έστριψε απότομα. Δεν έμοιαζε να έχει χάσει τον έλεγχο, επιδίωκε να χτυπήσει ανθρώπους» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Γκλεν Φόραν, Αυστραλός τουρίστας ηλικίας 40 ετών.
«Χτύπησε ανθρώπους, ήταν φοβερό. Χτύπησε ένα καροτσάκι με ένα παιδί μέσα, το παρέσυρε», περιέγραψε ο αυτόπτης μάρτυρας.
«Χρειάστηκε πολλή ώρα προκειμένου η αστυνομία να φθάσει στην περιοχή. Υποθέτω ότι από την πλευρά τους ήρθαν σύντομα, όμως έμοιαζε σαν ο χρόνος να είχε σταματήσει».
Τμήμα της κεντρικής Στοκχόλμης παραμένει αποκλεισμένο και η περιοχή έχει εκκενωθεί, περιλαμβανομένου του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού. Τα δρομολόγια του μετρό ανεστάλησαν έπειτα από εντολή της αστυνομίας. Τα κυβερνητικά γραφεία έκλεισαν.
«Η Σουηδία δέχθηκε επίθεση. Όλα καταδεικνύουν ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση» είπε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν σε δημοσιογράφος κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη δυτική Σουηδία. Επέστρεψε αμέσως στην πρωτεύουσα.
Το φορτηγό εκλάπη ενώ παρέδιδε παραγγελία σε ένα εστιατόριο στον ίδιο δρόμο, έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο τύπου της Spendrups Brewery, Μόρταν Λιτ. Άνδρας με καλυμμένο το πρόσωπό του πήδηξε στην καμπίνα, έβαλε μπροστά το όχημα και έφυγε.
«Βρισκόμασταν δίπλα στο φανάρι στο Ντροτνινγκάταν και τότε ακούσαμε κάποιους να ουρλιάζουν, είδαμε ένα φορτηγό να έρχεται προς το μέρος τους» περιέγραψε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αυτόπτης μάρτυρας που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
«Έπειτα προσέκρουσε σε μια κολώνα στο (εμπορικό κέντρο) Ahlens City και το καπό πήρε φωτιά. Όταν τελικά σταμάτησε είδαμε έναν άνδρα να κείτεται κάτω από τα λάστιχα. Ήταν τρομαχτικό», επισήμανε ο άνδρας, ο οποίος παρακολούθησε τα γεγονότα από το όχημά του.
«Προκάλεσε τον ίδιο κρότο με μια βόμβα που εκρήγνυται και καπνός άρχισε να αναδύεται από την κεντρική είσοδο» του καταστήματος, ανέφερε στην εφημερίδα Aftonbladet ο 66χρονς Λεάντερ Νόρντλινγκ, αυτόπτης μάρτυρας.Ο δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού δικτύου Radio Sweden Μάρτιν Σβένινγκσεν περιέγραψε πως είδε τρεις νεκρούς σήμερα, «πιθανόν περισσότερους».
«Οι σκέψεις μας είναι στα θύματα και τις οικογένειές τους» υπογράμμισε ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουσταύος σε μια ανακοίνωση των ανακτόρων.
Η Σουηδία δεν είχε γίνει στόχος μεγάλης επίθεσης έως σήμερα. Τον Δεκέμβριο του 2010 άνδρας είχε πυροδοτήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος κάποια μέτρα από το σημείο της επίθεσης σήμερα σε μια αποτυχημένη επίθεση αυτοκτονίας.
Η υπηρεσία ασφαλείας της Σουηδίας Säpo επισήμαινε νωρίτερα φέτος, στην ετήσια έκθεσή της, ότι είναι αδύνατο να πει κανείς με βεβαιότητα πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος η Σουηδία να βρεθεί στο στόχαστρο τρομοκρατικών επιθέσεων όπως άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, ωστόσο, εάν αυτό συμβεί, «το πιθανότερο θα το διαπράξει ένας μοναχικός λύκος».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μεγάλο ζήτημα στη χώρα η στέγαση - Αυξάνεται συνεχώς το κόστος
Δηλώνει «παρών» στις προεδρικές εκλογές του 2028
«Έχουμε χωρίσει εδώ και αρκετό καιρό», αναφέρει σε ανάρτησή της
Η κακοποίηση ξεκίνησε όταν το κορίτσι ήταν 13 ετών - 28 συλλήψεις έως τώρα
Έπειτα από προτροπή του ιδιοκτήτη του «Χ» για ανατροπή της κυβέρνησης Στάρμερ
Ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ίσως αποκάλυψε κάτι που δεν ήθελε
Μετά από μια σειρά επεισοδίων με μεθυσμένους επιβάτες
Ενώ εξακολουθεί να αντιστέκεται στη σύλληψη μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος
Στόχος η σταθερότητα της χώρας και η ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας
Πώς θα σας φαινόταν μια «μέρα στο Μετρό χωρίς παντελόνι»;
«Είναι πραγματικά τρομακτικό. Τα πάντα έχουν πλέον καεί», δήλωσε η ηθοποιός
Περίπου 12,7 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επείγουσα βοήθεια
Χάρηκες γιατί απέκτησες ένα ρούχο σε απίστευτα καλή τιμή – ας δούμε τώρα τι πραγματικά φοράς
Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή μέχρι την Οσάκα
«Συμφωνούμε ότι οι ΗΠΑ έχουν ανησυχίες» - Αποστολή μηνυμάτων στο επιτελείο Τραμπ
«Ήταν μια τραγική εβδομάδα», λέει η ηθοποιός
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία
Μπορεί ο Μαδούρο να ορκίστηκε πρόεδρος για μια νέα θητεία, όμως για πρώτη φορά, μετά από δώδεκα χρόνια στην εξουσία, δείχνει να βρίσκεται στην άκρη του ρινγκ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.