- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νόμο που μπορεί να κλείσει το υψηλού επιπέδου Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ευρώπης (CEU), το οποίο είχε ιδρύσει στη Βουδαπέστη το 1991 ο μεγαλοεκατομμυριούχος κ. Τζορτζ Σόρος, ψήφισε χτες με μεγάλη πλειοψηφία, η βουλή της Ουγγαρίας.
Λεπτομερέστερα, το νομοσχέδιο είχε κατατεθεί στις 28 Μαρτίου από την ακροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού κ. Βίκτορ Όρμπαν (φωτογραφία) και εγκρίθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με ψήφους 123 υπέρ, 38 κατά και 38 αποχές. 38 βουλευτές απείχαν. Ο νέος νόμος προβλέπει α) ανάκληση της άδειας λειτουργίας των ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που δε διαθέτουν πανεπιστημιακή σχολή στη χώρα προέλευσής τους β) τα πανεπιστήμια από χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα έχουν το δικαίωμα να απονέμουν πτυχία, παρά μόνο κατόπιν διακρατικών συμφωνιών. Έτσι, φωτογραφίζεται το αμερικάνικης βάσης και αγγλόφωνο CEU, το οποίο που δημιουργήθηκε αμέσως μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού», με σκοπό «την καλή διακυβέρνηση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον κοινωνικό μετασχηματισμό».
Στο CEU φοιτούν 1.800 άνθρωποι από 100 διαφορετικές χώρες. Θεωρείται ως ένα από τα 50 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου στην Πολιτική Επιστήμη. Τώρα το ίδρυμα έχει διορία μέχρι το Φεβρουάριο του 2018 για να «συμμορφωθεί» με τις νέες διατάξεις.
Τις τελευταίες μέρες έχει οργανωθεί μεγάλο κίνημα στήριξης στο CEU. Περισσότεροι από 900 πανεπιστημιακοί απ' όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και 18 νομπελίστες, είχαν υπογράψει αίτηση ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Την Κυριακή, περίπου 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βουδαπέστη, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στο πανεπιστήμιο, ενώ μια νέα συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη για σήμερα Τετάρτη απόγευμα.
Ο κ. Όρμπαν δήλωσε έτοιμος να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ για το μέλλον του Πανεπιστημίου.
(Σ.Σ. Η ουσία είναι ότι η εθνικιστική - ακροδεξιά κυβέρνηση αντιτίθεται στο ανοιχτόμυαλο, παγκοσμιοποιημένο μοντέλο που προωθεί ο κ. Σόρος, Αμερικανός πολίτης ουγγροεβραϊκής καταγωγής. Είναι πολύ απίθανο οι ΗΠΑ του ακροδεξιού κ. Τραμπ να βοηθήσουν ένα ίδρυμα που είχε ξεκινήσει από πρωτοβουλία του φιλελεύθερου κ. Σόρος. Ακόμα, ο ίδιος ο κ. Σόρος θα πρέπει να έχει μετανιώσει για την ενίσχυση που τοο Ίδρυμά του έδινε παλιά στο νεαρό φοιτητή κ. Ούρμπαν και την τοτινή πολιτική του κίνηση).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παγκόσμια απειλή χαρακτήρισε τον Πούτιν ο πρόεδρος της Ουκρανίας
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ μπέρδεψε εδάφιο της Βίβλου με κινηματογραφική ατάκα του Κουέντιν Ταραντίνο
Σφοδρό τροχαίο του κόστισε τη ζωή
Στο στόχαστρο πόλεις και άμαχοι
«Η Τεχεράνη δεν μπορεί να ελέγξει τα Στενά», δήλωσε ο υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ
Σφοδρές μάχες σώμα με σώμα με τη Χεζμπολάχ
Σφοδρή κριτική του ποντίφικα προς τους ηγέτες που ξοδεύουν δισεκατομμύρια σε πολέμους
Ο 27χρονος φέρεται να πυροβόλησε εναντίον οχήματος με τρεις επιβάτες στη Βόρεια Καρολίνα
Ορατός ο κίνδυνος ακυρώσεων πτήσεων το καλοκαίρι
Σαρωτικοί έλεγχοι μετά το λουτρό αίματος - Μπλοκάρονται εκατοντάδες λογαριασμοί στα social media
Ήταν προσκείμενο στο Ιράν
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας πόσταρε φωτογραφίες από κατεστραμμένα κτίρια
Tο λεωφορείο βγήκε από τον δρόμο κι έπεσε σε χαράδρα προτού πάρει φωτιά
Παραβίασαν εκατοντάδες email αξιωματούχων σε Ουκρανία, ΝΑΤΟ, Βαλκάνια
9 νεκροί από το μακελειό στο σχολείο της νότιας Τουρκίας, ανάμεσά τους οκτώ συμμαθητές του
Η ανάρτηση στο Truth Social
Το χρονικό της υπόθεσης κακοποίησης
Τι καταγγέλλει η οικογένειά της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.