Κοσμος

Ενοχλημένος ο Ερντογάν με τον Πούτιν για την «απαράδεκτη» επίθεση στη Συρία

«Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» σύμφωνα με υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν για την επίθεση με χημικά και τοξικά αέρια που η συριακή αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι σημειώθηκε το πρωί στην επαρχία Ιντλίμπ. Μια επίθεση που φέρεται να έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 58 ανθρώπων, ενώ εκατοντάδες είναι τραυματίες. Η επίθεση πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκε από μαχητικά αεροσκάφη της συριακής κυβέρνησης μαζί με ρωσικά βομβαρδιστικά.

Η τουρκική Hurriyet επικαλούμενη προεδρικές πηγές αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε «απάνθρωπη» και «απαράδεκτη» την επίθεση. Οι δύο ηγέτες φέρονται να συμφώνησαν ότι είναι υψίστης σημασίας να συνεχιστεί η κατάπαυση του πυρός στη Συρία.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία καταδικάζει τη χημική επίθεση, η οποία θα μπορούσε να εκτροχιάσει τη διαδικασία των συριακών ειρηνευτικών συνομιλιών που διεξάγονται στην Αστάνα του Καζακστάν. Τόνισε ότι η επίθεση αποτελεί «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Η επίθεση, που πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκε από αεριωθούμενα της συριακής κυβέρνησης, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 58 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 11 παιδιά κάτω των οκτώ ετών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, όπως έγινε γνωστό από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και ιατρικό προσωπικό.