- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Brexit: «Όχι» της Μέρκελ σε Μέι για τις παράλληλες διαπραγματεύσεις
«Οι Ευρωπαίοι θα αναζητήσουν την ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων»
Η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την Τετάρτη την εκτίμηση ότι οι συζητήσεις όσον αφορά στις σχέσεις που θα έχουν στο μέλλον η Βρετανία και η ΕΕ δεν θα μπορούσαν να διεξαχθούν παρά μόνο όταν ολοκληρωθούν εκείνες σχετικά με τους όρους υπό τους οποίους θα γίνει το Brexit, απορρίπτοντας το αίτημα διεξαγωγής παράλληλων διαπραγματεύσεων με την Τερέζα Μέι.
«Θα πρέπει καταρχάς να ξεκαθαριστεί στις διαπραγματεύσεις με ποιον τρόπο θα επιτευχθεί η αποδέσμευση από τους στενούς δεσμούς» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας, σημείωσε από το Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος «και μόλις αυτό το θέμα ξεκαθαρίσει θα μπορέσουμε κατόπιν (...), όσο το δυνατό συντομότερα, να συζητήσουμε για τη σχέση μας στο μέλλον».
Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης απάντησε επίσης, χωρίς ωστόσο να το αναφέρει, στην επιστολή που εστάλη στις Βρυξέλλες από την πρωθυπουργό της Βρετανίας για την ενεργοποίηση της διαδικασίας του Brexit, με την οποία ζήτησε την παράλληλη διεξαγωγή συνομιλιών σχετικά με τη μελλοντική συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ με τις διαπραγματεύσεις αποχώρησης.
Όπως και η Μέρκελ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επανειλημμένως αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκτιμώντας ότι πρέπει καταρχάς να υπάρξει πρόοδος επί των προϋποθέσεων της αποχώρησης της Βρετανίας, μια πρωτόγνωρη κατάσταση στην ιστορία της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τη Μέρκελ, οι Ευρωπαίοι θα αναζητήσουν «την ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων» όταν το Brexit πάρει σάρκα και οστά.
«Ελπίζω η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνουν στενοί εταίροι. Για εμένα, η Βρετανία παραμένει τμήμα της Ευρώπης με την οποία μοιραζόμαστε πολλά, αρχής γενομένης των κοινών μας αξιών», συμπλήρωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Η Άνγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ «αποτελεί μια ιστορική επιτυχία χωρίς προηγούμενο και θα παραμείνει το ίδιο μετά την αποχώρηση της Βρετανίας» με «πολυάριθμα σημαντικά καθήκοντα» να φέρει εις πέρας, όπως τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, την προσφυγική κρίση και την κλιματική αλλαγή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από τη σύγκρουση υπέστη βαριά τραύματα και έπεσε σε κώμα
Μπορεί η Αμερική να καθαιρέσει τον Τραμπ; Και αν ναι, θέλει;
Το διπλωματικό σκηνικό γίνεται εκ νέου θολό
Ορισμένοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους για περισσότερες από 12 ώρες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια και εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να περικόψει τη χρηματοδότησή της
Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η ταπείνωση από τον Ομπάμα το 2011 τον έστρεψε στην πολιτική
Σε μια περίοδο που οι λεγόμενες «prediction markets» κερδίζουν συνεχώς έδαφος
«Ο κόσμος μου, όπως τον ήξερα, κατέρρευσε», αναφέρει χαρακτηριστικά
Μπαράζ 660 πυραύλων και drones έπληξε υποδομές στο Ντνίπρο
Ο Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε την ετοιμότητα του ναυτικού για ναρκαλιεία και επιτήρηση
Το υπουργείο Δικαιοσύνης διευρύνει τις μεθόδους εκτέλεσης των μελλοθάνατων, επαναφέροντας πρακτικές που είχαν καταργηθεί
Παραδέχτηκε πως είχε εντοπιστεί ο ύποπτος λογαριασμός της 18χρονης μήνες πριν τη δολοφονία οκτώ ανθρώπων
Συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά φερόμενων διακινητών ναρκωτικών εν μέσω αντιδράσεων
«Συγκεκριμένα μέτρα μείωσης των κινδύνων πρέπει να εφαρμοστούν»
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό
«Όπως βλέπετε, θα γεννήσω από στιγμή σε στιγμή», είπε στην τελευταία ενημέρωση πριν γίνει για δεύτερη φορά μητέρα
Θα σπάσει το ρεκόρ του Μαρκ Ζούκερμπεργκ;
Ο άνδρας παραδέχτηκε την πράξη του και εξήγησε ότι το έκανε «για πλάκα»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.