Κοσμος

Μια Χιώτισσα γιαγιά μαγειρεύει στο Μανχάταν (εικόνες, video)

Μαζί με γιαγιάδες από 30 χώρες του κόσμου, σε ένα από τα δημοφιλέστερα εστιατόρια της Νέας Υόρκης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
346858-720056.jpg
facebook "Enoteca Maria"

Το «φαγητό της  γιαγιάς» ήταν η ιδέα του Τζόντι Σκαραβέλα, η οποία αποδείχτηκε εξαιρετικό επιχειρηματικό βήμα, μια και εν τέλει δημιουργήθηκε ένα από τα δημοφιλέστερα εστιατόρια της Νέας Υόρκης, «Enoteca Maria».

Ο Σκαραβέλα αποφάσισε να ανοίξει το εστιατόριο, όταν έχασε τη γιαγιά και τη μητέρα του.

Λόγω της ιταλικής καταγωγής του, η κουζίνα του αρχικά φιλοξένησε Ιταλίδες γιαγιάδες, αλλά στη συνέχεια  αποφάσισε  να εντάξει στην κουζίνα του γιαγιάδες κι από άλλα μέρη του κόσμου.

Η κάθε γιαγιά μαγειρεύει κυρίως παραδοσιακά πιάτα από τη χώρα της. Από το «Enoteca Maria» δεν θα μπορούσε να λείπει η Ελληνίδα γιαγιά. Η γιαγιά Πλουμίτσα είναι από τη Χίο και αποκαλύπτει τα μυστικά της  ελληνικής κουζίνας.

Το εστιατόριο, που άνοιξε  το 2006, απασχολεί γιαγιάδες από 30 χώρες του κόσμου. Οι γιαγιάδες-σεφ έχουν καταγωγή, μεταξύ άλλων, από τη Ρωσία, την Ιταλία, τη Σρι Λάνκα, την Αργεντινή, την Αλγερία, την Τσεχία, το Καζακστάν, τη Δομινικανή Δημοκρατία και τις Φιλιππίνες. Κάθε μέρα, μαγειρεύουν δυο από αυτές: μια Ιταλίδα και μια από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Μια Χιώτισσα γιαγιά μαγειρεύει στο Μανχάταν

Η κουζίνα της γιαγιάς  όχι μόνο έχει κάνει μεγάλη επιτυχία στη νέα Υόρκη,  για την οποία ο εμπνευστής της δηλώνει περήφανος,  αλλά είναι και η αγαπημένη εκατοντάδων τουριστών, αφού τα αιτήματα για κρατήσεις, έρχονται από όλο τον κόσμο. 

Το 2011, ο Σκαραβέλα άρχισε τη δημιουργία ενός διαδικτυακού βιβλίου, με τίτλο «Γιαγιάδες του Κόσμου».

Το βιβλίο περιλαμβάνει συνταγές που κάθε χρήστης μπορεί να ανεβάσει στο διαδίκτυο, στη μητρική του γλώσσα, αρκεί να είναι της γιαγιάς του. Η συνταγή πρέπει να συνοδεύεται από 3 φωτογραφίες κι ένα σύντομο βιογραφικό της γιαγιάς.

Ο στόχος και το όραμά του για το βιβλίο αυτό είναι να αποτελέσει τη μεγαλύτερη συλλογή συνταγών κι αναμνήσεων των γιαγιάδων όλου του κόσμου.

Τέλος οι γιαγιάδες ξεκίνησαν άρχισαν να παραδίδουν μαθήματα μαγειρικής, εξηγώντας πώς μπορεί κανείς να φτιάξει τα ξεχωριστά τους πιάτα.

Οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν συμμετοχή στα μαθήματα, δεν μπορούν, όμως, να επιλέξουν ποια γιαγιά θα τους διδάξει τα μυστικά της κουζίνας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ